lupa x
user

Studentky z Ostrova vyhrály soutěž o návrh aplikace s rozšířenou realitou.

Studentky z Ostrova vyhrály soutěž o návrh aplikace s rozšířenou realitou.

27.08.2021

Redakce

Studentky z Ostrova vyhrály soutěž o návrh aplikace s rozšířenou realitou.

Studentky průmyslovky v Ostrově na Karlovarsku dnes získaly hlavní cenu v soutěži Vodafone AR Challenge. Provozovatel mobilní sítě v ní vyzval studenty středních škol, aby navrhli aplikace, které by využívaly rozšířenou realitu a sítě páté generace.

Do finále postoupily dva projekty studentů gymnázia Jeseník a jeden z ostrovské průmyslovky. Celkem se do soutěže přihlásilo 43 studentů z pěti škol se 14 projekty.

Pavla Adamcová a Jana Kašková ze Střední průmyslové školy Ostrov představily svůj návrh aplikace Slyším očima, která by mohla usnadnit život lidem se sluchovým postižením. Díky brýlím s rozšířenou realitou by mohli být například přímo v zorném poli informováni o tom, že kolem jede sanitka, někdo je oslovil, mohli by i sami s pomocí přednastavených frází a vestavěného reproduktoru vytvářet hlasové věty pro komunikaci s okolím.

Studentky z Ostrova využily v soutěži Vodafone AR Challenge možností, které nabízí rozšířená realita (AR – augmented reality) a smíšená realita (MR – mixed reality), kdy aplikace prostřednictvím speciálních brýlí doplňuje grafické objekty do skutečného světa kolem nás. Vítězný projekt Slyším očima počítá s tím, že mikrofony zabudované v brýlích budou snímat veškerý zvuk v okolí a převádět ho do vizuální formy. „Brýle budou sloužit také jako inteligentní překladač. Při dialogu budou snímat hlas a převádět ho do psaných titulků nebo do formy avatara, který překládá do znakové řeči v reálném čase,“ popsaly Adamcová a Kašková, jak bude vítězný projekt v praxi fungovat.

Studenti z gymnázia v Jeseníku navrhli aplikaci pro zlepšení pobytu návštěvníků v lázních. Nabízela by průvodce po okolí, ale například i propojení s externími zařízeními, jako jsou chytré hodinky, aby monitorovala zdravotní stav lázeňského klienta. Další návrh aplikace od studentů z Jeseníku zase využíval moderní technologie k fyzioterapii seniorů a jejich propojení se světem.

O vítězi rozhodlo hlasování odborné poroty složené z odborníků Vodafonu, zástupců Nadace Vodafone a koordinátorů projektu 5G pro 5 měst a dále hodnocení zástupců ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj, za jejichž podpory se soutěž konala. Do rozhodování se zapojili i zaměstnanci Vodafonu, který soutěž pořádal.

Karlovy Vary jsou jedním z pěti měst, kde se 5G sítě zkouší. Město chce potenciál rychlé sítě, která navíc dokáže reagovat a posílat data bez velké prodlevy, využít například v systému veřejné dopravy.

Karlovy Vary 26. srpna (ČTK)

Hlavní stránka