lupa x
user

Ruský úřad pohrozil firmám Apple a Google pokutami za Navalného aplikaci.

Ruský úřad pohrozil firmám Apple a Google pokutami za Navalného aplikaci.

03.09.2021

Redakce

Ruský úřad pohrozil firmám Apple a Google pokutami za Navalného aplikaci.

Ruský cenzorní úřad Roskomnadzor pohrozil americkým firmám Google a Apple milionovými pokutami za „vměšování do ruských voleb“, pokud okamžitě neomezí přístup k aplikaci soudně zakázaného Fondu boje proti korupci (FBK) uvězněného opozičního aktivisty Alexeje Navalného. Uvedla to dnes agentura Interfax. Úřad zaslal zmíněným firmám předchozí výstrahu před dvěma týdny, nyní přibyla i pohrůžka trestním stíháním.

Navalnyj i z vězení burcuje své krajany, aby si stahovali aplikaci umožňující „chytré hlasování“, zaměřené na vyeliminování kandidátů vládní strany Jednotné Rusko v nadcházejících volbách do Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu.

„Roskomnadzor požádal AppStore a Google Play, aby přestaly šířit aplikaci organizace, která byla v Rusku zakázána jako extremistická. Příslušná žádost byla odeslána na základě požadavku generální prokuratury,“ uvedl úřad v komuniké. Interfaxu pak upřesnil, že řeč je o aplikaci FBK Navalnyj. V opačném případě zmíněné firmy poruší ruské zákony, „což může být považováno jako zasahování zmíněných amerických společností do voleb v Ruské federaci“, dodalo komuniké.

Ruské předpisy v tomto případě podle Interfaxu počítají s udělením pokuty ve správním řízení nejprve ve výši čtyř milionů rublů (asi 1,18 milionu Kč). Roskomnadzor současně pohrozil společnostem i trestním stíháním za spoluúčast na činnosti zakázané extremistické organizace.

Navalného fond zakázal ruský soud na počátku června a od té doby úřady zakázaly desítky webů a účtů v sociálních sítích, spjatých s uvězněným opozičníkem, pokládaným za hlavního odpůrce prezidenta Vladimira Putina na ruské scéně. V srpnu ruské úřady zablokovaly weby médií spjatých s podnikatelem a kritikem Kremlu Michailem Chodorkovským. Další nezávislá média, například televize Dožď, dostaly od úřadů hanlivou nálepku „zahraničního agenta“, kterou jsou povinny uvádět v každé zprávě pro veřejnost.

„Obrovské protesty v Bělorusku proti falšování voleb Kreml znervóznily. A tak jsou umlčovány všechny kritické hlasy a likvidována veškerá reálná politická konkurence. V centru těchto snah jsou pokusy umlčet svobodný tisk,“ napsala ve svém posledním příspěvku z Moskvy zpravodajka BBC Sarah Rainsfordová, které úřady odmítly prodloužit vízum, čili ji fakticky vyhostily.

Moskva 2. září (ČTK)

Hlavní stránka