lupa x
user

Automobilka GM očekává v příštím roce stabilnější dodávky čipů.

Automobilka GM očekává v příštím roce stabilnější dodávky čipů.

13.09.2021

Redakce

Automobilka GM očekává v příštím roce stabilnější dodávky čipů.

Největší americká automobilka General Motors očekává v příštím roce stabilnější dodávky čipů. Uvedl to finanční ředitel podniku Paul Jacobson. Čipy se stávají čím dál důležitější součástí automobilů a jejich globální nedostatek nyní omezuje výrobu automobilového průmyslu po celém světě včetně České republiky.

Jacobson varoval, že odbyt automobilky GM by ve třetím čtvrtletí mohl v důsledku nedostatku čipů klesnout o 200.000 vozů. Minulý týden automobilka oznámila, že v září kvůli nedostatku čipů sníží produkci ve většině svých montážních závodů v Severní Americe.

Jacobson nicméně uvedl, že firma letos nadále počítá s celoročním hrubým ziskem v rozpětí od 11,5 do 13,5 miliardy dolarů (247 až 290 miliard Kč). Ve druhém čtvrtletí GM vydělala 2,8 miliardy dolarů po ztrátě 806 milionů dolarů před rokem, kdy její hospodářské výsledky těžce zasáhla pandemie covidu-19. Automobilka těžila ze silné poptávky a vysokých cen, které si mohla účtovat u svých populárních dodávkových a sportovně-užitkových vozů. To převážilo nad výpadky ve výrobě způsobenými globálním nedostatkem čipů a nad náklady souvisejícími se svoláváním elektromobilů Chevrolet Bolt do servisů.

Detroit 11. září (ČTK)

Hlavní stránka