lupa x
user

Turnovský TREVOS vyvinul nové svítidlo, které umí směrovat paprsek a neoslňuje.

Turnovský TREVOS vyvinul nové svítidlo, které umí směrovat paprsek a neoslňuje.

02.11.2021

Redakce

Turnovský TREVOS vyvinul nové svítidlo, které umí směrovat paprsek a neoslňuje.

Turnovský výrobce osvětlení TREVOS vyvinul nové svítidlo pro průmyslové provozy, které umí díky nanooptické struktuře ovládat světelný paprsek a zároveň minimalizuje nežádoucí oslnění. Testování ukázalo, že světla této nové generace mohou v průmyslových provozech snížit náklady na energie až o 25 procent. TREVOS aktuálně jedná o světovém patentu technologie. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Jaroslava Pažoutová.

TREVOS je ryze českou firmou s vlastním vývojovým centrem, v oboru firma podniká už více než 30 let. Samotné výrobě nového svítidla Nanottica předcházel 2,5letý výzkum. „Ověřit bylo třeba materiály, zejména pak plasty a jejich odolnost vůči vnějšímu prostředí. Dále pak technologické možnosti vývoje a výroby optického systému, a v neposlední řadě pak problematiku fyzikální,“ doplnila mluvčí společnosti.

„Vývoj nového svítidla byl od začátku zaměřen na zásadní technickou a technologickou inovaci. Po analýze všech možností jsme se rozhodli vkročit na nám do té doby málo známou půdu nanooptických světelných systémů. Výsledkem našeho vývoje je svítidlo, které má vysokou optickou účinnost až 94 % a eliminaci nežádoucího jasu bodových diod. To znamená, že nabízí měkké světlo bez nežádoucích stínů, které vytvářejí jiné optické systémy,“ řekl vedoucí vývoje Roman Grund.

TREVOS dodá ročně na trh přes milion svítidel, dvě třetiny produkce vyváží do více než 60 zemí světa. Zaměřuje se na průmyslová a interiérová svítidla. Osvětlení dodali kupříkladu pro letiště v Düsseldorfu, olympijský stadion v Londýně nebo Dubajský mrakodrap Burj Al Salam Tower.

Nová svítidla Nanottica jsou pode Grunda vhodná do výrobních průmyslových hal, potravinářského průmyslu, logistických skladů nebo veřejných prostor. Proti LED světlům je jich zapotřebí méně, jsou úspornější a vydrží v provozu delší dobu. „Jsou vysoce účinná, takže se je vyplatí instalovat místo původních zářivkových svítidel,“ dodal.

 

 

Turnov (Semilsko) 2. listopadu (ČTK)

Hlavní stránka