lupa x
user

Originální adaptace slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky u Bezručů

Originální adaptace slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky u Bezručů

10.11.2021

Redakce

Divadlo Petra Bezruče zve na originální adaptaci slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Komedie o prvních láskách, kocovinách a růžových brýlích, které možná spadnou dřív, než si je stačíme nasadit, připravil umělecký šéf souboru Jan Holec. Ústřední pár Andulu a Mildu ztvární mladé posily souboru Barbora Křupková v alternaci s Magdalénou Holcovou a Václav Švarc.

Originální adaptace slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky u Bezručů

Nová adaptace, nové postavy, nové písně

Legendární snímek Miloše Formana patří k pilířům české nové vlny, jeho fenomenální úspěch korunovala v roce 1967 nominace na Oscara. Příběh naivní Anduly, pracovnice obuvnického závodu, která společně s kamarádkami touží po lásce, tak obletěl svět. Svůj půvab ale neztrácí ani dnes. Tvůrci inscenace použili z filmového zpracování pouze základní dějovou linii. Dramaturgyně Anna Smrčková s režisérem Janem Holcem vytvořili svébytnou a autentickou interpretaci textu. V inscenaci se tak objevují například úplně nové situace a postavy. „Především nám jednotlivé obrazy, ať už při psaní, či zkoušení, začaly rozkvétat a dostávaly větší prostor. Navíc jsme příběh zastřešili společensko-vzdělávacím večerem, ve kterém budou diváci poučeni o tom, jak nakládat s láskou. Zdrojem nám byla dobová odborná i populární literatura zabývající se partnerskými vztahy. Vztahové sociální inženýrství v zašlém kulturáku se v mnohém neliší od toho na exotickém ostrově,“ říká režisér inscenace Jan Holec. Pro Divadlo Petra Bezruče zároveň vznikla originální hudba Davida Hlaváče a autorské texty Petra Vodičky.

Slavný film Miloše Formana

Film Lásky jedné plavovlásky měl první premiéru v srpnu roku 1965 na Filmovém festivalu v italských Benátkách a Miloš Forman byl nominován na Zlatého lva. V Československu byl film uveden do kin 12. listopadu 1965. K námětu úspěšného snímku použil Miloš Forman skutečnou příhodu, kterou sám zažil. „Jednoho pozdního sobotního večera jsem v centru Prahy uviděl mladou dívku. Vlekla omlácený kufr, ale nezdálo se, že by někam pospíchala, že by cokoliv po někom chtěla, a zjevně to nebyla prostitutka. Vypadala, že je ztracená. Ale že jí to příliš nevadí. Byl jsem zvědavý. Pustil jsem se s ní do řeči a ukecal ji, aby šla se mnou domů.“ Těmito slovy Miloš Forman ve své autobiografii přibližuje, odkud se vzala prvotní myšlenka na Lásky jedné plavovlásky. „Ona dívka pracovala v textilce v severočeském Varnsdorfu, městě s mnohými nedostatky. Především s nedostatkem mužů v poměru k ženám. Slečna proto považovala za velké štěstí, když poznala inženýra z Prahy, který ji po společně strávené noci pozval k sobě domů, do velkoměsta. Iluze o mužích a životě v Praze dotyčná ztratila, když vyšlo najevo, že od nápadníka obdržela falešnou adresu. Forman její hořkou zkušenost ve spolupráci s osvědčenou autorskou dvojicí Papoušek–Passer proměnil ve scénář tragikomického příběhu mladé lásky a nenaplněné touhy. Zejména po svobodě,“ doplňuje dramaturgyně Anna Smrčková.

60. léta u Bezručů

Scéna Jána Tereby je inspirována dobovými kulturními domy, kostýmní výtvarnice Paulína Bočková použila prvky z 60. i 70. let a zkombinovala je s některými prvky z dnešní módy, která je velmi příhodně inspirovaná právě módou let 60. V hlavních rolích se představí Barbora Křupková v alternaci s Magdalénou Holcovou (Andula) a Václav Švarc (Milda).

Premiéra inscenace se uskuteční 12. listopadu 2021 v 18.30 hodin v Divadle Petra Bezruče.

 

autoři Jaroslav Papoušek, Miloš Forman, Ivan Passer

adaptace Jan Holec, Anna Smrčková

režie Jan Holec

dramaturgie Anna Smrčková

scéna Ján Tereba

kostýmy Paulína Bočková

hudba David Hlaváč

texty Petr Vodička

pohybová spolupráce Pavol Seriš

 

hrají

Andula Magdaléna Holcová nebo Barbora Křupková

Milda Václav Švarc

Pokorný / otec Norbert Lichý

soudružka Veselá / matka Kateřina Krejčí

MUDr. Plzáková Markéta Haroková

MUDr. Pondělíček / myslivec Dušan Urban

soudružka Šebková Marcela Čapková j.h.

Marie / figurantka Yvona Stolařová

Jana / dívka Julie Goetzová

Vacovský / figurant Vojtěch Johaník

Burda / tonda Jáchym Kučera

Maňas Jakub Burýšek

číšník Michal Weber

Hlavní stránka