lupa x
user

Reuters: Telefónica ve Španělsku zruší až 4000 míst, skoro pětinu stavu

Reuters: Telefónica ve Španělsku zruší až 4000 míst, skoro pětinu stavu

11.11.2021

Redakce

Reuters: Telefónica ve Španělsku zruší až 4000 míst, skoro pětinu stavu

Španělská telekomunikační společnost Telefónica zruší v prvním pololetí příštího roku na domácím trhu 2000 až 4000 pracovních pozic na základě dobrovolných odchodů. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informovaný zdroj. V případě horní hranice rozmezí je to skoro pětina španělské pracovní síly.

Zadlužená společnost pravděpodobně do konce listopadu začne jednat s odbory, uvedl zdroj. Mezi kritéria propouštění podle něj patří věk a délka praxe.

Telefónica ve Španělsku přímo zaměstnává asi 16.000 lidí, dalších téměř 6000 zaměstnanců má v přidružených společnostech, na které se vztahuje nejnovější kolektivní smlouva. Pokud se vezmou v úvahu tyto dvě kategorie zaměstnanců, pak škrty přesahují 18 procent pracovních míst.

Dalších 5000 lidí pracuje pro společnost Telefónica Tech, což je jednotka zaměřená na cloudové služby, umělou inteligenci, data a kybernetickou bezpečnost. Ti ale zmíněnou smlouvu nemají.

„Je pravda, že část zaměstnanců tyto balíčky chce. Někteří lidé si to spočítali a očekávají, že do určitého věku odejdou,“ řekl mluvčí odborové organizace UGT Diego Gallart. Organizace zastupuje většinu zaměstnanců společnosti Telefónica. V předchozích obdobných případech odchodových balíčků využilo 65 až 70 procent lidí, kteří na ně měli nárok, dodal.

Třetí největší evropská telekomunikační skupina se na španělském trhu potýká s intenzivní konkurencí. Pod tlakem investorů už několik měsíců zvažuje rušení pracovních míst. Byla by třetí velkou telekomunikační skupinou, která ve Španělsku snižuje stavy. Obdobné kroky na začátku tohoto roku učinily firmy Vodafone a Orange.

 

 

 

Madrid 11. listopadu (ČTK)

Hlavní stránka