lupa x
user

Google investuje v Austrálii miliardu australských dolarů, bude tam výzkum.

Google investuje v Austrálii miliardu australských dolarů, bude tam výzkum.

16.11.2021

Redakce

Google investuje v Austrálii miliardu australských dolarů, bude tam výzkum.

Americká internetová společnost Google investuje v Austrálii v příštích pěti letech miliardu australských dolarů (16,3 miliardy Kč). Postaví tam výzkumné centrum, zvýší kapacitu cloudových služeb a část peněz půjde na financování partnerství s místními organizacemi. Firma o své doposud největší investici v zemi informovala ve svém dnešním sdělení.

Google tak zcela změnil svůj postoj k Austrálii, kde chtěla jeho tamní ředitelka Mel Silvaová zablokovat letos jeho vyhledávač, připomněla agentura Reuters. Díky nadcházející investici teď Google svou přítomnost v zemi posílí, přímo vytvoří 6000 pracovních míst a na ně bude navázáno dalších 28.000 pracovních pozic.

„Austrálie může pomoci vést další světovou vlnu inovací, využít technologie ke zlepšení života, k vytváření pracovních míst a k pokroku,“ řekl šéf Googlu Sundar Pichai při zahájení iniciativy v Sydney. Australský premiér Scott Morrison, který se akce také zúčastnil, plán vítá. Volba Googlu je podle něj výrazem důvěry v Austrálii, které přinese více zaměstnání v oblasti vědy, technologií, inženýrství a matematiky.

Silvaová v lednu řekla, že Google může v Austrálii zablokovat svůj vyhledávač, aby se tak na něj nevztahoval nový zákon, který jej a provozovatele sociální sítě Facebook nutí platit zpravodajským kanálům za obsah zveřejněný na jejich webových stránkách. Zákon ale platí dál a obě firmy na něj zareagovaly tím, že uzavřely licenční smlouvy s většinou hlavních australských mediálních společností.

Jinak než vláda pohlíží na australskou investici Googlu tamní think-tank Centrum pro zodpovědnou technologii. Podle jeho názoru by firma zemi více prospěla, kdyby jen zaplatila řádnou daň ze zisku, který v Austrálii vytvořila. Ze svého ročního zisku v Austrálii, který činí kolem pěti miliard australských dolarů, Google odvedl méně než procento.

 

 

Sydney (Austrálie) 16. listopadu (ČTK)

Hlavní stránka