lupa x
user

Sledovanost hlavních zpráv v TV proti roku 2019 stoupla o šest procent

Sledovanost hlavních zpráv v TV proti roku 2019 stoupla o šest procent

22.11.2021

Redakce

Sledovanost hlavních zpráv v TV proti roku 2019 stoupla o šest procent

Sledovanost hlavních zpravodajských relací celoplošných televizí se letos proti předcovidovému roku 2019 zvýšila o šest procent na 2,6 milionu diváků starších 15 let. Loni sledovanost stoupla o čtyři procenta. Oznámila to dnes Asociace televizních organizací (ATO).

V deseti měsících letošního roku sledovalo televizi každodenně v obecné cílové skupině lidí starších čtyř let přes 6,8 milionu diváků. Průměrný Čech starší 15 let pak strávil u obrazovky průměrně tři hodiny a 57 minut. Doba strávená u televize přitom neustále roste, před deseti lety byla o 37 minut kratší. Mladší věkové skupiny mezi 25 a 44 lety stráví u TV dvě až tři hodiny denně, uvedla ATO.

„Data posledních dvou let vykazují jasné stopy dopadu pandemie na televizní chování běžné populace. V době covidových omezení výrazně narostl čas strávený sledováním televize, nejzřetelněji pak v období lockdownu. Pandemie ale nebyla jediným zdrojem tohoto nárůstu. K nárůstu celkové doby sledování televize přispívá například rostoucí fragmentace trhu s lepším cílením na jednotlivé cílové skupiny, vznikají nové žánrové stanice, programová nabídka je celkově bohatší, nezanedbatelným benefitem je i stále více vyhledávaná možnost odloženého sledování,“ uvedla jednatelka ATO Vlasta Roškotová.

Zhruba 45 procent domácností využívá pro příjem televize pozemní digitální signál DVB-T2, 19,7 procenta sleduje vysílání přes satelit, 13,4 procenta je kabelově vybavených a téměř 22 procent domácností sleduje televizi prostřednictvím internetu (IPTV). Internetová televize přitom letos zaznamenala největší nárůst o jeden procentní bod, kabelová TV naopak 1,1 procentního bodu podílu ztratila.

 

Praha 22. listopadu (ČTK)

Hlavní stránka