lupa x
user

Soud povolil filipínské novinářce, aby si osobně převzala Nobelovu cenu

Soud povolil filipínské novinářce, aby si osobně převzala Nobelovu cenu

03.12.2021

Redakce

Soud povolil filipínské novinářce, aby si osobně převzala Nobelovu cenu

Filipínská novinářka Maria Ressaová bude moci odjet do Norska a osobně si převzít Nobelovu cenu za mír, kterou letos dostala společně s ruským žurnalistou Dmitrijem Muratovem. Vycestování z vlasti jí dovolil soud, napsala dnes agentura Reuters. Ressaová byla loni v červnu nepravomocně odsouzena k šesti letům vězení za pomluvu a její cesty do zahraničí musí schvalovat soud.

Ten dnes konstatoval, že u oceněné novinářky neshledává riziko útěku. Ressaová se proti loňskému verdiktu odvolala a do doby, než tribunál rozhodne, zůstává na kauci na svobodě. Na Filipínách čelí rovněž pěti obviněním z údajných daňových úniků a porušení tiskových zákonů. Podle komentátorů byl rozsudek motivován snahou dále omezit svobodu tisku v zemi.

Ressaová vede filipínský zpravodajský server Rappler, který patří k jednomu z mála médií kritických vůči prezidentovi Rodrigovi Dutertemu. Server se zaměřil například na Duterteho tažení proti drogám, které podle oficiálních údajů stálo život až 6000 lidí, většinou chudších uživatelů drog. Odhady Mezinárodního trestního soudu (ICC) ale hovoří o 12.000 až 30.000 mrtvých.

OSN tento týden Manilu vyzvala, aby Ressaové umožnila odcestovat do Norska a ocenění si osobně převzít. Filipínská vláda popírá, že by média pronásledovala. Veškeré problémy, kterým novináři čelí, jsou podle ní právní, nikoli politické, uvedla agentura Reuters. Kabinet rovněž tvrdí, že věří ve svobodu slova.

Filipíny jsou jednou z nejvíce nebezpečných zemí pro novináře. Podle nezávislého Výboru na ochranu novinářů (CPJ) jsou na sedmém místě v žebříčku zemí, kde jsou novináři vražděni a jejich vrazi unikají spravedlnosti. V žebříčku organizace Reportéři bez hranic (RSF), která v zemích sleduje svobodu médií, se letos Filipíny propadly o další dvě místa na 138. pozici ze 180 zemí.

Na začátku listopadu Nobelova nadace oznámila, že oba laureáty Nobelovy ceny za mír pozvala do Osla, aby si cenu převzali osobně. Ceremoniál v norském hlavním městě se uskuteční 10. prosince. Novináři získali Nobelovu cenu za mír poprvé od roku 1935, kdy výbor ocenil německého novináře a pacifistu Carla von Ossietzkého, připomněl Reuters.

 

Manila 3. prosince (ČTK)

Hlavní stránka