lupa x
user

Počet uvězněných novinářů byl letos rekordní, nejméně 24 kvůli své práci zemřelo

Počet uvězněných novinářů byl letos rekordní, nejméně 24 kvůli své práci zemřelo

09.12.2021

Redakce

Počet uvězněných novinářů byl letos rekordní, nejméně 24 kvůli své práci zemřelo

Počet novinářů uvězněných po celém světě v odplatě za jejich práci dosáhl v roce 2021 svého maxima, za mřížemi jich skončilo 293. Uvádí se to ve výroční zprávě newyorského Výboru na ochranu novinářů (CPJ), podle které přišlo kvůli své práci o život nejméně 24 novinářů. Loni bylo podle výboru kvůli své práci uvězněno 280 žurnalistů.

I když se důvody uvěznění reportérů v jednotlivých zemích liší, podle výboru odráží rekordní počet politické otřesy po celém světě a rostoucí netoleranci vůči nezávislému zpravodajství.

„CPJ již šestým rokem po sobě zaznamenal rekordní počet uvězněných novinářů po celém světě,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel výboru Joel Simon. „Toto číslo odráží dva neoddělitelné problémy – vlády jsou odhodlány kontrolovat a řídit informace a ve svém úsilí o to jsou stále bezostyšnější,“ dodal.

Z celkem 24 zabitých novinářů až 19 přišlo o život v odplatě za svou práci. Další tři novináři zahynuli při reportážích z konfliktních oblastí a dva zemřeli při pokrývání protestů nebo pouličních střetů, které se staly násilnými. Dalších 18 žurnalistů zemřelo za okolností, kdy je příliš obtížné určit, zda se stali terčem útoku kvůli své práci, uvedl CPJ.

Mezi novináři, kteří zahynuli v roce 2021, je i fotograf agentury Reuters Dániš Siddíkí, který zemřel při červencovém útoku Tálibánu v Afghánistánu, a Gustavo Sánchez Cabrera, kterého v červnu zastřelili v Mexiku.

Podle CPJ Čína uvěznila 50 novinářů, což je nejvíce ze všech zemí, následuje Barma (26), která zatkla reportéry v rámci represí po vojenském převratu, dále Egypt (25), Vietnam (23) a Bělorusko (19).

Na seznamu CPJ jsou poprvé uvedeni novináři uvěznění v Hongkongu, což je následek nového bezpečnostního zákona, který trestá údajné separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráci s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost až doživotním vězením.

Nejsmrtelnější zemí pro novináře na západní polokouli zůstává Mexiko, kde v roce 2021 zabili tři novináře v odplatě za jejich práci. CPJ vyšetřuje šest dalších vražd žurnalistů, které mohly souviset s jejich prací. Nejvíce novinářů zavražděných v odplatě zaznamenala Indie, kde přišli o život čtyři. Pátý zemřel cestou z protestu.

 

New York 9. prosince (ČTK)

Hlavní stránka