lupa x
user

Tržní hodnota americké společnosti Apple se blíží třem bilionům dolarů

Tržní hodnota americké společnosti Apple se blíží třem bilionům dolarů

09.12.2021

Redakce

Tržní hodnota americké společnosti Apple se blíží třem bilionům dolarů

Tržní hodnota americké technologické společnosti Apple se blíží třem bilionům dolarů (zhruba 67,3 bilionu Kč). Loni v srpnu se výrobce telefonů iPhone stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů. Cena akcií firmy se dnes vyšplhala na téměř 175 dolarů za kus. K dosažení tržní hodnoty tří bilionů dolarů musí vystoupit na 182,85 dolaru, uvedla agentura Reuters.

Krátce před 19:00 SEČ si akcie připisovaly zhruba 1,6 procenta na 174 dolarů. Tržní hodnota podniku tak činila 2,857 bilionu dolarů. Od začátku letošního roku se cena akcií firmy zvýšila zhruba o 30 procent, v loňském roce si připsala kolem 80 procent. Tržní hodnoty ve výši jednoho bilionu dolarů Apple dosáhl v roce 2018.

V průběhu letošního roku Apple na krátkou dobu o titul nejhodnotnějšího podniku světa přišel, když jej předstihl americký softwarový gigant Microsoft. Tomu nyní k dosaženi tržní hodnoty tři biliony dolarů chybí zhruba půl bilionu USD.

Dnešnímu růstu ceny akcií Applu nezabránila ani zpráva japonského listu Nikkei, podle které byla výroba nových telefonů iPhone 13 v září a říjnu v důsledků výpadků v dodavatelském řetězci o 20 procent nižší, než se původně plánovalo.

 

New York 8. prosince (ČTK)

Hlavní stránka