lupa x
user

Na české firmy loni směřovalo 1000 kyberútoků týdně, světový průměr je 900 útoků

Na české firmy loni směřovalo 1000 kyberútoků týdně, světový průměr je 900 útoků

13.01.2022

Redakce

Na české firmy loni směřovalo 1000 kyberútoků týdně, světový průměr je 900 útoků

Na české firmy loni směřovalo přes 1000 kyberútoků týdně. Je to více než celosvětový průměr, který byl 900 útoků na organizaci. Počet útoků na podnikové sítě v roce 2021 stoupl o 50 procent, vyplývá z údajů bezpečnostní firmy Check Point.

Největšímu množství útoků v tuzemsku loni čelily vzdělávací a výzkumné instituce, které zaznamenaly meziroční nárůst o 75 procent, vládní a vojenský sektor byly druhým nejčastějším terčem s nárůstem o 47 procent. Následují komunikační firmy, poskytovatelé internetu a na pátém místě jsou zdravotnické organizace s meziročním zvýšením útoků o 71 procent.

Dosavadní vrchol aktivity hackerů přišel loni v prosinci po odhalení zranitelnosti Log4j. Hackeři útočili nejvíce v Africe, Asii a Tichomoří a Latinské Americe, nicméně v Evropě byl zaznamenán nejvyšší procentuální nárůst kybernetických útoků oproti předchozímu roku, a to o 68 procent.

„Hackeři využívají nové metody, jak proniknout do sítí a také jak se vyhnout odhalení. Velmi znepokojivý je zejména nárůst útoků na některé klíčové sektory, jako jsou třeba školství nebo zdravotnictví. Očekáváme, že v roce 2022 tato nelichotivá čísla dále porostou a velkým strašákem bude zejména vyděračský ransomware,“ uvedl regionální manažer Check Pointu Daniel Šafář.

Podniky by se podle odborníků měly vedle detekce hrozeb zaměřit rovněž na prevenci a důsledně své sítě zabezpečit. Důležité jsou rovněž pravidelné aktualizace a záplaty. Vhodné je použít segmentaci sítí, dodal Šafář.

 

Praha 13. ledna (ČTK)

Hlavní stránka