lupa x
user

V Tijuaně zastřelili neznámí útočníci mexickou novinářku

V Tijuaně zastřelili neznámí útočníci mexickou novinářku

24.01.2022

Redakce

V Tijuaně zastřelili neznámí útočníci mexickou novinářku

Mexickou novinářku zastřelili neznámí útočníci v neděli večer v pohraničním městě Tijuana. Za poslední týden jde už o druhou oběť z řad novinářů v tomto severomexickém městě, informovala dnes agentura AP.

Lourdes Maldonadová-Lópezová byla nalezena mrtvá uvnitř svého automobilu. Přivolaná policie už jen konstatovala smrt zastřelením. V roce 2019 šla Maldonadová-Lópezová na ranní tiskovou konferenci prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora a požádala ho o podporu, pomoc a spravedlnost. „Protože se bojím o život,“ dodala tehdy.

Novinářka spolupracovala s řadou médií, ale v poslední době vytvářela vlastní internetový, rozhlasový a televizní pořad Brebaje (Patoky), který se soustřeďoval na místní zprávy.

Minulé pondělí byl v Tijuaně před svým domem zastřelen fotograf Margarito Martínez, který se proslavil snímky z míst zločinu v Tijuaně a pracoval pro mexická i zahraniční média.

Od prosince 2018 bylo v Mexiku zabito 48 zástupců žurnalistické profese. Loni v prosinci náměstek mexického ministra vnitra odpovědný za lidská práva Alejandro Encinas řekl, že 90 procent trestných činů namířených proti aktivistům a novinářům končí v Mexiku bez trestu.

 

Tijuana (Mexiko) 24. ledna (ČTK)

Hlavní stránka