lupa x
user

Praha zveřejnila informace o veřejných zakázkách

Praha zveřejnila informace o veřejných zakázkách

11.02.2022

Redakce

Praha zveřejnila informace o veřejných zakázkách

Praha zveřejnila ve webové aplikaci informace o všech veřejných zakázkách magistrátu a jeho příspěvkových organizací. Novinářům to dnes řekli primátor Zdeněk Hřib a radní Adam Zábranský (oba Piráti). Aplikace funguje na městské datové platformě Golemio a umožňuje filtrovat zakázky podle odvětví a dalších parametrů. Magistrát podle Zábranského připravuje kvůli transparentnosti i další kroky, například nařízení řešící problematiku střetu zájmů.

Město již začalo informace o zakázkách magistrátu zveřejňovat dříve, od ledna k datům přibyly i příspěvkové organizace. Mezi ty patří například městská policie, záchranná zdravotnická služba, zoologická a botanická zahrada nebo zdravotnická a sociální zařízení. „Každý den probíhá aktualizace na základě aktualizace dat na profilech zadavatele,“ řekl Zábranský.

Data nezahrnují informace z městem vlastněných společností, protože magistrát podle radního nemůže do jejich veřejných zakázek zasahovat. „Zadávání zakázek je součástí obchodního vedení a my jako akcionář nemůžeme zasahovat do obchodního vedení jednotlivých společností,“ vysvětlil. Město podle něj alespoň vyzvalo firmy, aby se při zadávání řídily obdobnými pravidly, které si stanovil magistrát, na což zatím zareagovala společnost Operátor ICT. Ta má mimo jiné na starosti kartu na MHD lítačka a platformu Golemio. „U ostatních společností odezva nebyla zdaleka taková,“ řekl radní.

Město podle Zábranského připravuje také nařízení, které by mělo řešit otázku střetů zájmů při zadávání zakázek. „Cílem je nastavit systém, který povede k tomu, že zakázky nebudou získávat politici, kteří mají vládní funkce, nebo jejich obchodní společnosti, nebo třeba nějací příbuzní politiků nebo úředníků na magistrátu,“ vysvětlil. Dodal, že magistrát chystá také metodiku přípravy stavebních akcí, aby je všechny odbory připravovaly stejně, a centrální nákupy pro příspěvkové organizace.

Pražský magistrát loni rozhodl, že bude vypisovat otevřené soutěže už od zakázek s hodnotou půl milionu korun. Podle do té doby platných pravidel muselo město soutěžit pouze zakázky od dvou milionů korun na dodávky nebo služby a od šesti milionů korun na stavební práce. Podle informací v platformě Golemio loni magistrát a jeho organizace zadaly 7565 zakázek v hodnotě 7,04 miliardy korun.

 

Praha 10. února (ČTK)

Hlavní stránka