lupa x
user

Fond i&i Bio s českým kapitálem investuje milion eur do start-upu CelerisTx

Fond i&i Bio s českým kapitálem investuje milion eur do start-upu CelerisTx

25.02.2022

Redakce

Fond i&i Bio s českým kapitálem investuje milion eur do start-upu CelerisTx

Investiční fond i&i Biotech Fund (i&i Bio) investuje jeden milion eur (zhruba 25 milionů Kč) do americko-rakouského start-upu Celeris Therapeutics (CelerisTx), který využívá umělou inteligenci k vývoji nových léčiv v onkologii a neurologii. ČTK to dnes sdělil i&i Biotech Fund, jehož hlavním sponzorem je společnost i&i Prague, která vznikla při Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Peníze CelerisTx použije především na rozšíření svého výzkumu a vývoje. Jde o počítačové metody vývoje léků, které aktivují přirozené mechanismy odstraňující patogenní molekuly z buněk. Postup se tak může použít v léčbě Parkinsonovy choroby nebo různých typů rakoviny.

Vedle fondu i&i Bio se na nynější investici ve výši 4,4 milionu dolarů (téměř 100 milionů Kč) podílely německá Pace Ventures Enigma, rakouská Apex Ventures a také dosavadní investoři americko-rakouské firmy. „Investované peníze CelerisTx použije na vybudování laboratorního pracoviště v rakouském Štýrském Hradci a na další podporu tří lékových programů v neurologii a onkologii,“ uvedl spoluzakladatel firmy a její finanční ředitel Jakob Hohenberger.

Díky své investici získal i&i Bio místo v představenstvu firmy, což fondu mimo jiné umožňuje pomáhat firmě CelerisTx při hledání nových partnerů. Jedním z nich je od počátku února německá farmaceutická společnost Merck.

Fond i&i Bio má k dispozici 45 milionů eur, které chce v následujících pěti letech investovat do zhruba 20 vědeckých start-upů zaměřených na vývoj léčiv, diagnostiky a lékařských prostředků zejména ve střední Evropě. Spolu se společností i&i Prague dalším významným investorem i&i Bio je Evropský investiční fond.

Společnost i&i Prague se zaměřuje na přenos nových technologií do praxe. Dosud se podílela na vzniku nebo jinak podpořila 15 spin-off společností z pěti zemí. Jde o firmy oddělené od výzkumných organizací s cílem komerčního využití výsledků výzkumu. Firma i&i Prague v současnosti spravuje deset projektů z Evropy či USA, do kterých sama investovala přes 70 milionů korun. Nově vznikajícím firmám i&i Prague pomohla získat na rozvoj jejich projektů více než miliardu korun.

 

Praha 25. února (ČTK)

Hlavní stránka