lupa x
user

Zahájilo vysílání Rádio Ukrajina, které vysílá v ukrajinštině pro uprchlíky

Zahájilo vysílání Rádio Ukrajina, které vysílá v ukrajinštině pro uprchlíky

22.03.2022

Redakce

Zahájilo vysílání Rádio Ukrajina, které vysílá v ukrajinštině pro uprchlíky

Dnes ráno zahájilo vysílání Rádio Ukrajina, které vysílá v ukrajinštině. Určené je především pro uprchlíky, kteří do Česka utekli před válkou na Ukrajině. Za rádiem stojí mediální skupina Media Bohemia, do které patří mimo jiné Rádio Blaník či Hitrádia. Zájemci si jej mohou poslechnout na webu radioukrajina.cz nebo v aplikaci pro poslech rádií v mobilních telefonech.

On-air manažerkou je Natalija Čuriková, která působila jako novinářka v ukrajinské redakci rádia Svobodná Evropa. Rádio vytváří vlastní autorský obsah. Posluchači mohou ve vysílání slyšet aktuální zprávy z Ukrajiny a praktické informace důležité pro život v Česku. Ve vysílání zazní ukrajinská hudba i pohádky, protože velkou část válečných uprchlíků v ČR tvoří děti. Nebudou chybět poradny s experty z různých oborů a duchovní promluvy.

Zahájení vysílání se zúčastnili ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, ministr školství Petr Gazdík (STAN) a ministr kultury Martin Baxa (ODS). Rádio podle zástupců Media Bohemia vzniklo během tří týdnů. „V tuto chvíli náš tým tvoří deset ukrajinských moderátorů, z nichž někteří ještě před třemi týdny žili na Ukrajině,“ uvedla Čuriková. Redakce se bude starat také o web a sociální sítě rádia.

Zpravodajství v ukrajinštině nabízí nyní také jiná média. Například Česká televize tlumočí hlavní zpravodajskou relaci do ukrajinštiny. Živé vysílání v ukrajinštině zahájil na začátku března také Český rozhlas.

 

Praha 22. března (ČTK)

Hlavní stránka