lupa x
user

Bitcoin od začátku roku ztratil 3,5 procenta. Válka jej příliš neovlivnila

Bitcoin od začátku roku ztratil 3,5 procenta. Válka jej příliš neovlivnila

28.03.2022

Redakce

Bitcoin od začátku roku ztratil 3,5 procenta. Válka jej příliš neovlivnila

Nejznámější kryptoměna bitcoin letos od začátku roku ztratila 3,5 procenta a aktuálně se obchoduje kolem 44.600 dolarů, tedy těsně nad jedním milionem Kč. Je to zároveň o třetinu níže než loni v listopadu, kdy bitcoin dosáhl historického maxima. Válka na Ukrajině ale jeho kurz neovlivnila tolik, jak se zpočátku očekávalo. Vyplývá to z údajů serveru Kurzy.cz a vyjádření ekonomů.

Nejznámější kryptoměna se podle portfolio manažera Cyrrusu Tomáše Pfeilera pohybuje v tandemu s rizikovými aktivy. V posledních dnech tedy posiluje v reakci na širší pozitivní sentiment na burzách. Za posledních pět dnů bitcoin posílil o pět procent.

„Bitcoinu částečně pomáhá i nárůst inflačních očekávání. Nicméně do konce roku bych očekával spíše negativní výkonnost. S tím, jak se Fed vydá s úroky nahoru, inflační očekávání opět klesnou, což srazí dolů kurz bitcoinu. Navíc věřím, že mezi kryptoaktivy vykrystalizují atraktivnější virtuální mince než bitcoin – zejména takové, které mají reálné využití v platbách. Bitcoin je pro platby nevyužitelný, nelze jej považovat ani za dobrý uchovatel hodnoty,“ podotkl Pfeiler.

Naopak podle Martina Stránského z obchodníka Bit.Plus bude mít vývoj kurzu bitcoinu pozitivní trend. „Očekávám, že letošní rok překoná cenu 100.000 tisíc dolarů. Lidé nakupují víc a zájem stabilně roste, samozřejmě i na pozadí aktuální války Ruska proti Ukrajině a rostoucí inflaci,“ řekl ČTK.

Podle analytika Portu Jakuba Vaníčka se dá dosavadní vývoj v letošním roce hodnotit jako umírněný i přes zásadní geopolitické události ve světě. „Vliv ruské invaze na Ukrajinu měl relativně malý dopad na trh s kryptoměnami a prozatím se nenaplňují obavy, že ruští oligarchové budou přesouvat svůj majetek do kryptoměn, a obcházet tak protiruské sankce,“ dodal.

Změnu naopak zaznamenal index strachu vs. chamtivosti, zveřejněný portálem Alternative.me, který se v meziměsíčním srovnání posunul z extrémního strachu k neutrálním hodnotám, a může tak být náznakem budoucího růstu. Za dobu své existence je pro bitcoin duben 2021 statisticky nejlepší měsíc a bude podle Vaníčka zajímavé sledovat, zda se tato statistika potvrdí i letos.

 

Praha (ČTK)

Hlavní stránka