lupa x
user

Investiční zlato jako řešení rostoucí inflace a nepředvídatelných krizí

Investiční zlato jako řešení rostoucí inflace a nepředvídatelných krizí

31.03.2022

Redakce

Prudce rostoucí inflace nutí Čechy nejen spořit, ale stále častěji také přemýšlet o vhodných investicích. Platí to i pro drobné střadatele, kteří dosud o jiné formě ukládání peněz, než je spořicí účet, neuvažovali. Investování do vhodných komodit však vyžaduje mimo finančního kapitálu i určitou míru finanční gramotnosti – znalosti o tom, do čeho lze investovat a od jakých částek i povědomí o různých mírách rizika, které jsou s jednotlivými investicemi spojeny.

Investiční zlato jako řešení rostoucí inflace a nepředvídatelných krizí

Pokud potenciálního drobného investora nutí raketový růst inflace k úvahám, kam s naspořenými penězi, aby mu neležely na účtu se zhodnocením hluboko pod mírou současné inflace, přičemž nedisponuje miliony k nákupu nemovitostí a neorientuje se na akciových trzích, jeví se jako nejméně riziková investice do zlata. Investiční zlato – zejména zlaté pamětní a investiční mince, které jsou osvobozeny od daně z přidané hodnoty –, může být i díky rostoucí ceně drahých kovů ideálním prostředkem spoření do budoucna.

Fyzické zlato je navíc v porovnání s „nefyzickým zlatem“ obecně lepší pojistkou i proti nejrůznějším katastrofám, krizím či pohromám. Pokud by se světový finanční systém začal hroutit a došlo by k přechodu na barterovou směnu, z „nefyzického zlata“ by se stal bezcenný papír, zatímco cena fyzického zlata by dramaticky vzrostla. Jeho majitelé by mohli levně skupovat majetek, kterého by se jiní v nouzi zbavovali. Podle ekonomů má zlato skvělou udržitelnost hodnoty a za poslední čtyři tisíce let se nikdy nestalo bezcenným.

Například pro Němce je vlastnictví zlata či stříbra běžným zajišťovacím prostředkem, kdežto Češi tento způsob investování teprve objevují; mimo jiné i díky pandemii a rostoucí inflaci. Investovat lze totiž už od nízkých částek a vzhledem ke značnému potenciálu zhodnocení prakticky s nulovým rizikem.

Existuje i řada specializovaných investičních společností, které se zaměřují na zlato, ale nákupem přímo u zdroje, například v jablonecké České mincovně, investor s jistotou eliminuje i de facto jediné riziko, které je s nákupem investičního zlata spojeno. Takovým rizikem může být navenek nákladné zušlechtění uvnitř bezcenného kovu, fiktivní slevy přesahující i desítky procent původní částky, anonymní produkty bez uvedení jména rytce či medailéra, chybějící údaj o ryzosti drahého kovu, který dokládá jeho čistotu, nebo neuvedení hmotnosti použitého kovu, což je rozhodující pro stanovení skutečné hodnoty takového produktu.

„Česká mincovna jako jediná v Česku vyrábí oficiální oběživo, tedy kovová platidla České republiky. Investorům nabízíme vlastní investiční zlaté mince, investiční mince České národní banky, zlaté medaile, investiční zlaté cihly a řadu jiných produktů,“ uvedl marketingový manažer mincovny Jaroslav Černý a dodává: „Investiční zlato s garancí pravosti a kvality je u nás možné pořídit již od necelých dvou tisíc korun.“

Hlavní stránka