lupa x
user

Německé úřady odpojily ilegální internetovou platformu na praní špinavých peněz

Německé úřady odpojily ilegální internetovou platformu na praní špinavých peněz

05.04.2022

Redakce

Německé úřady odpojily ilegální internetovou platformu na praní špinavých peněz

Německé úřady dnes odpojily ilegální internetovou platformu na praní špinavých peněz. Zabaveny byly v Německu servery a bitcoiny v celkové hodnotě 23 milionů eur (zhruba 560 milionů korun), sdělily spolkový kriminální úřad (BKA) a generální státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Podle agentury DPA šlo celosvětově o největší internetové ilegální tržiště na takzvaném darknetu, tedy skryté části internetu.

Úřady vyšetřovaly dosud neznámé provozovatele a správce platformy Hydra Market. Podezřelí jsou mimo jiné z praní špinavých peněz. Vyšetřování začalo loni v srpnu a podílejí se na něm i americké úřady, píše DPA.

Ruskojazyčná platforma byla dosažitelná nejméně od roku 2015 a obchodovalo se na ní především se zakázanými omamnými látkami, ale také s ukradenými daty, falešnými dokumenty a digitálními službami. Registrováno v ní bylo kolem 17 milionů zákazníků a více než 19.000 prodejců.

V roce 2020 platforma dosáhla obratu ve výši nejméně 1,23 miliardy eur, což z Hydra Marketu činilo ilegální internetový obchod s největším obratem na světě. Nabízel také službu k zatajování digitálních transakcí a „nesmírně ztěžoval“ vyšetřování orgánů činných v trestním řízení, uvedly německé úřady.

Provozovatelé jsou vyšetřováni také kvůli provozování zločinných obchodních platforem na internetu a zajišťování příležitosti k neoprávněnému zisku nebo k neoprávněnému prodeji omamných prostředků.

 

Berlín (ČTK)

Hlavní stránka