lupa x
user

Start-up absolventa ČVUT v Praze získal investici 37 milionů korun

Start-up absolventa ČVUT v Praze získal investici 37 milionů korun

12.04.2022

Redakce

Start-up absolventa ČVUT v Praze získal investici 37 milionů korun

Start-up absolventa Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze získal investici 37 milionů korun. Firma, kterou založil bývalý student Adam Zvada se společníkem Davidem Mokošem, pomáhá investorům analyzovat hodnotu takzvaných nezaměnitelných tokenů (non-fungible token, zkráceně NTF), které potvrzují vlastnictví v digitálním světě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Fakulty informačních technologií ČVUT Ivana Macnarová.

Firma NFTScoring pomáhá podle ČVUT analyzovat fenomén NFT ve světě kryptoměn, kde člověk může obchodovat s určitým digitálním dílem, tedy například obrázkem na internetu nebo hudební skladbou. NFTScoring slouží k ověření hodnoty těchto nakupovaných digitálních děl a také pomáhá s hledáním nových investičních příležitostí.

„NFT se postupně začínají reálně využívat, ale v současné době je na ně primárně nahlíženo jako na investiční aktivum,“ uvedl spoluzakladatel firmy Zvada. Cílem firmy je podle něj profesionalizovat obchodování s NTF a poskytnout investorům nástroje, které používají například obchodníci s akciemi. „NFT je nový trh a díky unikátnosti každého aktiva velmi odlišný od jiných. Jsme jedni z prvních na světě, kdo NFT analyzují,“ doplnil Mokoš.

Start-up existuje několik měsíců, získání investice v tak krátké době je podle ČVUT v Česku ojedinělé. Tým NFTScoring aktuálně tvoří deset lidí, peníze od investorů budou určené na jeho rozšíření.

Zvada i Mokoš podle ČVUT studovali umělou inteligenci a vědí, jak vytvořit datové toky a matematické modely. Není to jejich první projekt. Po působení v Avastu založili agenturu Cognitic zaměřenou na umělou inteligenci a pak společně pracovali na start-upu GoDeliver, který pomáhal při koronavirové pandemii rozvážet lidem v karanténě potraviny. Zvada je také spoluzakladatelem aplikace Fuzee, která propojuje různé způsoby dopravy v Praze.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka