lupa x
user

Soud EU nevyhověl Airbnb, podnik tak musí předávat informace daňovým orgánům

Soud EU nevyhověl Airbnb, podnik tak musí předávat informace daňovým orgánům

28.04.2022

Redakce

Soud EU nevyhověl Airbnb, podnik tak musí předávat informace daňovým orgánům

Regionální právní úprava, která v Belgii ukládá poskytovatelům zprostředkovatelských služeb v oblasti nemovitostí, zejména provozovatelům elektronické ubytovací platformy, aby předávali daňovým orgánům určité údaje o transakcích týkajících se ubytování, není v rozporu s právem Evropské unie. Ve svém rozhodnutí to dnes uvedl Soudní dvůr EU. Nevyhověl tak stížnosti firmy Airbnb Ireland, která se snažila tuto úpravu zrušit a která tvrdí, že je v rozporu s volným pohybem služeb v EU.

Podle regionálních předpisů musí provozovatel poskytovat daňovému úřadu určité údaje o turistických ubytovacích zařízeních. Podle soudu má toto ustanovení daňovou povahu a z toho důvodu je vyloučeno z působnosti směrnice o elektronickém obchodu.

Společnost Airbnb Ireland za úplatu spojuje potenciální hosty s profesionálními nebo neprofesionálními ubytovateli. V souladu s povinností stanovenou městem Brusel týkající se daně z turistických ubytovacích zařízení byla společnost požádána, aby daňovému úřadu poskytla informace o turistických transakcích za rok 2017. Firma se však domnívala, že předání těchto informací je v rozporu s unijním právem, zejména zásadou volného pohybu. Podala proto k belgickému Ústavnímu soudu žalobu, v níž se dožadovala zrušení tohoto nařízení. Ústavní soud se pak obrátil na Soudní dvůr EU.

Podle dnešního rozhodnutí soudu spadá příslušné napadené usnesení do oblasti daní. Je tak výslovně vyloučeno z působnosti směrnice o elektronickém obchodu. Neporušuje ani zákaz omezování volného pohybu služeb v rámci EU, protože se týká všech poskytovatelů služeb zprostředkování nemovitostí.

 

Lucemburk (ČTK)

Hlavní stránka