lupa x
user

Archeologové odkryli v okolí kostela sv. Mořice pohřebiště s lidskými ostatky

Archeologové odkryli v okolí kostela sv. Mořice pohřebiště s lidskými ostatky

13.06.2022

Redakce

Archeologové našli v okolí kostela svatého Mořice v Olomouci, který stojí v historickém jádru města, lidské ostatky z původního pohřebiště. Stalo se tak při záchranném archeologickém průzkumu kvůli výkopovým pracím při rekonstrukci vodovodu podél jižního a západního průčelí chrámu.

Archeologové odkryli v okolí kostela sv. Mořice pohřebiště s lidskými ostatky

Kromě ostatků našli mince, fragmenty čelenky s českými granáty či torzo relikviáře, informovala dnes ČTK Sandra Kolářová z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu. V okolí kostela bylo již v minulosti zaznamenáno osídlení z pravěku i středověku.

Archeologové na místě působili od začátku dubna do konce května. Nálezy související s ukládáním ostatků očekávali; u kostela sv. Mořice se pohřbívalo až do roku 1784. Tyto nálezy nacházeli odborníci na trase rekonstruovaného vodovodu takřka během celé stavby.

Všechny lidské kosti byly po skončení výzkumu pietně uloženy zpět na původní místo, uvedli památkáři. „Společně s nimi se ve vrstvách vyskytovaly také součásti oděvů zemřelých, mince, ozdoby a drobné svátostky jako například medailonky a křížky. Mezi nimi lze vyzdvihnout nález fragmentu textilní čelenky zdobené kovovými pozlacenými dracouny, říčními perlami a českými granáty nebo například torzo relikviáře z barevného kovu i s dochovanou relikvií. Čelenka byla nalezena společně s částí lidské lebky. Mezi ní a lebeční stěnou zůstaly dochovány vlasy pohřbené ženy,“ stojí ve zprávě památkářů.

Vedle archeologických nálezů a situací, které souvisí s fungováním hřbitova v prostoru kolem chrámu sv. Mořice, byly na několika místech dokumentovány zbytky středověkých odpadních vrstev, jež dokládají existenci hospodářských dvorků. „Z nich se podařilo vyzvednout několik fragmentů dřev, které budou dále dendrochronologicky datovány, několik kusů kůží, mezi nimiž byla rozpoznána část boty, a v prostředí středomoravských měst poměrně výjimečný nález vlněné textilie s keprovým vzorem a zachovaným pevným okrajem,“ doplnili památkáři.

Terénní část záchranného archeologického výzkumu v této oblasti byla ukončena 20. května. Nyní odborníci z archeologického pracoviště nálezy konzervují a zpracovávají.

Olomouc (ČTK)

Hlavní stránka