lupa x
user

Novinky ve školním stravování

Novinky ve školním stravování

03.09.2024

Redakce

Ministerstvo školství a mládeže informuje o aktuálních informacích, které se týkají školního stravování a které míří k navrhovaným změnám spotřebního koše a úpravě (novele) vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování.

Novinky ve školním stravování

Foto: Shutterstock

V závěru školního roku 2023/2024 proběhlo na vzorku školních jídelen pilotní testování nových návrhů spotřebního koše. Nyní je toto testování uzavřeno a probíhá finalizace korekce změn, které se na základě testování ukázaly jako potřebné. Školní stravování patří mezi jeden ze zásadních prvků naší společnosti. Jedná se o komplexní systém, ve kterém jsou kladeny požadavky strávníků, rodičů, pedagogů, ale rovněž požadavky stran hygieny, výživy, bezpečnosti práce a dalších. Každá změna, kterou má takový systém projít, proto musí být precizně připravená a dostatečně detailně promyšlená, aby vůbec následně mohla být pro praxi přínosná, nikoli naopak. Proto na návrzích pracuje hned několik odborných týmů složených z odborných organizací a ministerstev, z řad lékařů, hygieniků, nutričních terapeutů, včetně zástupců a metodiků školního stravování.

Platnost zmíněné novely se předpokládá nejdříve v září roku 2025. Bude tedy dost času na veškerou potřebnou přípravu, se kterou bude školám nápomocno jak MŠMT, tak Státní zdravotní ústav. Podpora zahrne několik forem. Jednou z nich bude připravovaná detailní metodika, ve které nebudou chybět konkrétní tipy, rady, recepty i návody a informační základ s vysvětleními pro strávníky, zákonné zástupce, školy a zařízení školního stravování. Abychom zaručili, že vznikne opravdu přínosný a prakticky využitelný obsah, i na přípravě této metodiky se budou opět podílet zástupci zařízení školního stravování.

Kromě připravovaného návodného materiálu pomůže v zavedení změn i možnost přímé komunikace, pro kterou Státní zdravotní ústav zřídil e-mailovou adresu spotrebni.kos@szu.cz. Právě přes ni můžete už nyní komunikovat přímo s autory návrhu spotřebního koše, resp. novely citované vyhlášky. Tímto způsobem se Vám dostane odborné odpovědi lékařů, nutričních terapeutů a dalších odborníků na danou problematiku. Se svými otázkami se obracejte přímo na uvedenou adresu a neberte jako zdroj informací pochybné a nepodložené články médií z poslední doby nebo dokonce i na specializovaných portálech, které interpretují informace velmi zkresleně a jejichž závěry nemají nic společného s realitou.

Nyní se pracuje na dokončení návrhů a finální verze bude veřejně dostupná v nejbližších měsících. Všechny aktuální informace vždy naleznete na webových stránkách mametonataliri.cz. Za jejich správnost plně ručí Státní zdravotní ústav jako garant projektu. Informace budou samozřejmě vždy dostupné veřejně všem a zcela zdarma.

Pro správnou aplikaci spotřebního koše a připravované metodiky bude zdarma nabídnut online seminář. Ten zůstane k dispozici i pro zpětné zhlédnutí. V semináři sami autoři návrhu osvětlí principy
popsané v metodice tak, aby nezbyl prostor pro nejasnosti. Metodiku zašle MŠMT, stejně jako to bylo v případě Metodiky poskytování dietní stravy, do datových schránek a zpřístupní ke stažení na webových stránkách relevantních institucí (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav a další).

V návaznosti na některé placené vzdělávací akce, které již nyní uvádějí, že jejich program zahrnuje i podrobnosti k chystané novele, je nutné uvést na pravou míru, že návrh novely stále prochází úpravami na základě pilotního testování. Teprve po schvalovacím procesu budou všechny potřebné informace v plném rozsahu uveřejněny přes komunikační kanály státních institucí zmíněných výše, které mají novelu v gesci. Navíc k těmto tradičním komunikačním prostředkům, jako je webová stránka, tiskové zprávy, e-maily a datové schránky, uveřejňuje Odborná skupina pro školní stravování aktuální informace i na Facebookových stránkách „Máme to na talíři“. Tam se pro vás nově chystají i podcasty zaměřené na jednotlivé tematické okruhy navrhovaných změn.

Zdroj: Svaz měst a obcí ČR

 

Hlavní stránka