lupa x
user

Vláda odmítla novelu, která má omezit reklamu na nikotinové sáčky

Vláda odmítla novelu, která má omezit reklamu na nikotinové sáčky

21.07.2022

Redakce

K novele poslanců ANO, kteří chtějí omezit reklamu a propagaci nikotinových sáčků, dnes vláda podle výsledků zasedání zaujala negativní stanovisko. K zákazu prodeje takových produktů lidem pod 18 let věku, který také navrhli poslanci ANO, zaujal minulý týden kabinet Petra Fialy (ODS) neutrální postoj.

Vláda odmítla novelu, která má omezit reklamu na nikotinové sáčky

Foto: Shutterstock 

Propagaci nikotinových sáčků chtějí poslanci ANO omezit skrze novelu zákonů o regulaci reklamy a o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Cílem návrhu je zajistit účinnou ochranu především dětí a mladistvých prostřednictvím snižování atraktivnosti produktu, který může vyvolat závislost na nikotinu. Podobná regulace se už vztahuje na elektronické cigarety.

Novelu podle předkládací zprávy podpořila ministerstva školství a financí, ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí zaujala neutrální postoj. Proti novele se postavila ministerstva kultury a zdravotnictví, Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy nebo úřad vlády, stejně jako národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, podle něhož „zdravotní riziko bezdýmných tabákových výrobků, elektronických cigaret a zejména nikotinových sáčků je minimální“.

Novela podle ministerstva zdravotnictví postrádá konkrétní sankční ustanovení v podobě pokuty, čímž omezení reklamy činí nevynutitelným. Na prodej nikotinových sáčků se v současnosti nevztahují na rozdíl od prodeje například tabákových výrobků a elektronických cigaret žádná pravidla. Podle vládního stanoviska je vhodnější problematiku řešit uceleněji vládní novelou namísto jednotlivých poslaneckých předloh.

Vláda minulý týden na doporučení ministerstev odmítla další z poslaneckých novel, kterou Jaroslav Bašta (SPD) a Věra Adámková (ANO) chtějí zakázat lidem používat nikotinové sáčky například ve volně přístupných vnitřních veřejných prostorech, na nástupištích a v prostředcích veřejné dopravy, ve zdravotnických zařízeních a ve školách, na dětských hřištích a v kinech, divadlech ve výstavních a koncertních síních a ve sportovních halách.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka