lupa x
user

Společný projekt zaměřený na zpravodajství o EU zahájilo 18 tiskových agentur

Společný projekt zaměřený na zpravodajství o EU zahájilo 18 tiskových agentur

08.09.2022

Redakce

Sdružení tiskových agentur z celé Evropy spustilo projekt European Newsroom, jehož cílem je zlepšit zpravodajství o Evropské unii a podpořit výměnu poznatků mezi novináři z různých zemí. Iniciativa spojuje 18 mediálních organizací, jejichž zástupci budou například vytvářet společná shrnutí zpravodajství o unijních otázkách. Projekt se sídlem v Bruselu má také být platformou pro profesionální rozvoj reportérů.

Společný projekt zaměřený na zpravodajství o EU zahájilo 18 tiskových agentur

Foto: Shutterstock 

Lídrem projektu je německá DPA, dalšími účastníky jsou agentury od celosvětově působící AFP až po menší, národní organizace, včetně několika ze zemí mimo EU, například Ukrajiny. ČTK se na European Newsroom nepodílí. Reportéři zapojení do projektu budou sídlit v prostorách belgické tiskové agentury Belga.

Dnešního slavnostního představení projektu se v Bruselu účastnili i eurokomisaři Věra Jourová a Margaritis Schinas. „Konečně ‚unijní redakce‘!“ napsal na Twitteru Schinas, přičemž vyzdvihl význam kvalitního zpravodajství pro demokracii. Evropská komise nový mediální projekt podpořila také finančně, konkrétně částkou 1,76 milionu eur (zhruba 43 milionů Kč).

Jedním z produktů mezinárodní spolupráce budou dvakrát týdně vydávané výběry ze zpravodajství o EU, které podle Evropské komise nabídnou informace o unijní agendě v „panevropské perspektivě“. Kromě toho se má European Newsroom zaměřovat na vyvracení nepravdivých tvrzení, trénink novinářů či „společný vývoj žurnalistických standardů“.

„Spolupráce mezi evropskými zpravodajskými agenturami s cílem sdílet optimální postupy, zlepšit kvalitu zpravodajství a bojovat proti dezinformacím: To je European Newsroom,“ uvedl šéf italské tiskové agentury ANSA Stefano De Alessandri.

Brusel (ČTK)

Hlavní stránka