lupa x
user

Holding EAG ze skupiny Portiva koupil polskou softwarovou firmu SoftVig

Holding EAG ze skupiny Portiva koupil polskou softwarovou firmu SoftVig

04.10.2022 , Aktualizováno 03.10.2022

Redakce

Technologický holding EAG ze skupiny Portiva koupil polskou softwarovou platformu SoftVig, která patří mezi přední poskytovatele programů pro správu dokumentů označované DMS v automobilovém průmyslu. Holding softwarovou firmu koupil za stovky milionů korun, přesný údaj uvádět nebude. O transakci informoval EAG v tiskové zprávě.

Holding EAG ze skupiny Portiva koupil polskou softwarovou firmu SoftVig

Foto: Shutterstock 

SoftVig má na polském trhu podíl 53 procent a je exkluzivním dodavatelem softwaru například pro VW Group, Volvo či Ford. „Akvizice SoftVig představuje důležitý krok na naší cestě stát se evropskou jedničkou v oboru. Kromě celkově významného tržního podílu na polském trhu jsme díky ní v Polsku získali také exkluzivitu na služby pro přední značky automobilů,“ uvedl partner a investiční ředitel holdingu EAG Petr Kratochvíl.

DMS software dodávaný společností SoftVig umožňuje dealerstvím obsluhovat účetnictví, řídit skladové zásoby, vyřizovat objednávky a komunikovat s třetími stranami. Počet odběratelů služeb pro odvětví nazývané B2B, tedy vztahy mezi velkoobchodními partnery, se v holdingu novou akvizicí zvýší téměř o polovinu, jen ve střední Evropě jich tak budou téměř 2000.

Holding je nyní vedoucím poskytovatelem DMS softwaru pro automotive v Česku a na Slovensku, nově tak přibude i Polsko. Holding zároveň chce nabídnout klientům SoftVig v Polsku služby dalších svých společností, jako je například prověřování, zabezpečení a identifikace automobilů prostřednictvím firmy Cebia nebo služby evropské B2B platformy pro obchod s ojetými vozy Fastback, kterou EAG koupil letos v srpnu.

„Expanze do Polska nám jednak pomůže rychleji zúročit investice do vývoje softwaru, které jsme v Česku dosud uskutečnili v rámci naší společnosti TEAS, jednak můžeme na polském trhu začít nabízet i další naše služby a výrazně tak zvýšit tržby,“ doplnil Kratochvíl.

Pro letošní rok počítá EAG s výrazným zvýšením svého obratu z loňských zhruba 800 milionů korun na více než dvě miliardy. Holding je zaměřený na konsolidaci technologických prodejních kanálů a služeb v oblasti automotive. Skupina, pod níž spadá například on-line prodejce ojetých vozů Carvago, český lídr v oblasti prověřování vozidel Cebia, B2B služba pro trading s ojetými vozy Fastback nebo softwarové platformy TEAS či Autosoft pro dealerství, servisy a autobazary, vznikla v roce 2019. Jejím dlouhodobým cílem je pokrýt vlastními softwarovými a analytickými produkty celý životní cyklus automobilu od jeho výběru, přes financování, nákup, pojištění, provoz a servis, až po jeho prodej. Majoritním akcionářem holdingu je česká investiční skupina Portiva.

Brněnská investiční skupina Portiva se zaměřuje na obnovitelnou energetiku, komerční nemovitosti, digitální a IT služby v automobilovém sektoru a investiční fondy. Skupina působí v sedmi zemích střední a západní Evropy. Objem aktiv pod správou skupiny činil ke konci letošního června 9,3 miliardy korun při obratu 1,6 miliardy korun a EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, je 644 milionů korun.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka