lupa x
user

Brněnská technika otevírá nový program zaměřený na elektroniku v autech

Brněnská technika otevírá nový program zaměřený na elektroniku v autech

18.02.2024 , Aktualizováno 15.02.2024

Redakce

Vysoké učení technické v Brně otevírá nový studijní program zaměřený na elektroniku v autech. Reaguje na rozvoj elektromobility a poptávku automobilového průmyslu po specialistech. Dvouletý navazující program pro absolventy bakalářského studia bude kompletně vedený v angličtině. Přihlášky lze podávat do 31. března, oznámila dnes ČTK mluvčí brněnské techniky Jana Vyklická.

Brněnská technika otevírá nový program zaměřený na elektroniku v autech

Foto: Shutterstock

Podle odborníků z fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií je program svým zaměřením ojedinělý. „Náš nový obor postihuje elektroniku vozidel komplexně, tedy obsahuje všechny její části, a zahrnuje i elektroniku souvisejících systémů, například nabíjecích stanic. Program je však zaměřen i na mechanické části vozidel, které s elektronikou bezprostředně spolupracují,“ uvedl garant Aleš Prokeš.

Absolventi najdou uplatnění ve firmách na úrovni vývoje a výzkumu, po získání praxe také na úrovni řízení výroby, a to nejen v Česku. „Požadavek na znalost technické angličtiny byl jednoznačně potvrzen při všech jednáních se zástupci firem působících v oblasti automobilové elektroniky, s jejichž techniky a vedoucími pracovníky budou absolventi programu komunikovat,“ uvedl Prokeš.

Studenti a firmy mohou navázat kontakt už během studia, a to při vedení diplomových prací, přednáškách, laboratorní výuce nebo placených stážích. Studentům se tak může kompenzovat školné, které u anglickojazyčných studijních programů činí na brněnské technice 1000 eur ročně (25.313 korun).

Firmy z automobilového průmyslu podle vyjádření, která Vysoké učení technické shromáždilo, nový program vítají. „S přechodem na produkci většího množství plně elektrifikovaných modelů je nutné naše týmy rozšířit o odborníky na téma elektromobility. V současné chvíli máme otevřené desítky pozic vhodných pro absolventy technických vysokých škol,“ uvedla Tereza Kozáková za Škoda Auto.

Desítky pozic jsou také v závodech společností Valeo a Forvia Hella. „Je to přesně obor, který potřebujeme. Odborníci z našich vývojových center se spolupodíleli na tvorbě studijního plánu. Proto se zde student naučí nejnovější technologie a procesy přímo od odborníků z průmyslu,“ uvedl Petr Kamenický za společnost Onsemi, která působí v Rožnově pod Radhoštěm a Brně.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka