lupa x
user

Akademie věd dnes ocenila popularizátory archeologie, historie a chemie

Akademie věd dnes ocenila popularizátory archeologie, historie a chemie

31.10.2022

Redakce

Cenu předsedkyně Akademie věd ČR za propagaci nebo popularizaci výzkumu získali archeolog Balázs Komoróczy, historik a filozof Petr Hlaváček a chemik Vladimír Ždímal. Ocenění dnes převzali během pražského slavnostního zahájení vědeckého festivalu Týden Akademie věd ČR. Cena je udělována pracovníkům akademie, kteří se výrazně zasloužili o popularizaci výzkumů ze svých oborů.

Akademie věd dnes ocenila popularizátory archeologie, historie a chemie

Foto: Shutterstock

Komoróczy podle akademie patří k vůdčím osobnostem moderní popularizace archeologie. Vědec, který pracuje v brněnském Archeologickém ústavu AV, se věnuje především archeologii doby římské a jejích pozůstatků na území dnešního Česka. Komoróczy organizuje archeologické výstavy, pomáhal připravit i síť naučných stezek v Hradisku u Mušova, kde stávala římská vojenská základna. Vědec pořádá také přednášky pro veřejnost a o svém oboru často hovoří v médiích.

Za zapojení do vývoje roušek a respirátorů i zdravotnické osvěty během nejhorších fází pandemie covidu-19 dnes dostal cenu Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů AV. Podle akademie bylo na Ždímalově pracovišti otestováno 300 různých modelů ochrany dýchacího ústrojí. Jako odborník na aerosoly pak vědec také často vystupoval v médiích, kde zdůrazňoval důležitost roušek a respirátorů pro zpomalování pandemie covidu.

Třetí letošní laureát, Petr Hlaváček z Filosofického ústavu AV, se zabývá kulturními, náboženskými a intelektuálními dějinami. Zástupci AV uvedli, že ho zajímá úloha Česka i někdejšího Československa v Evropě, pravidelně publikuje, vystupuje v diskusích a poskytuje komentáře pro média. Je také znalcem ruské, běloruské a ukrajinské historie, o nichž v posledních měsících hovořil v médiích v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Hlaváček byl také jedním ze zakladatelů výzkumné skupiny pro dějiny evropského myšlení Collegium Europaeum, na níž se podílí experti z Filosofického ústavu AV a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka