lupa x
user

Středoškoláci z celé ČR soutěžili v Plzni s robotickými vozítky

Středoškoláci z celé ČR soutěžili v Plzni s robotickými vozítky

23.11.2022

Redakce

Projektování, konstrukci, design, programování i praktickou zručnost v soutěžní jízdě museli prokázat středoškoláci z celé ČR, kteří se v Plzni zúčastnili dvoudenní soutěže v robotice Robo 2022. Dvaadvacet týmů, které se do soutěže přihlásily z šesti krajů, mělo za úkol sestavit a naprogramovat podle vlastního návrhu robotické vozítko, projet s ním v co nejkratším čase soutěžní dráhou a také před porotou popsat specifika a technické parametry svého výrobku. Podobnými soutěžemi se Plzeňský kraj snaží přilákat děti a studenty k zájmu o studium informatiky a technických oborů, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana odpovědný za školství Vladimír Kroc (ANO).

Středoškoláci z celé ČR soutěžili v Plzni s robotickými vozítky

Foto: Shutterstock

„Jsme průmyslový kraj a technické obory jsou u nás stále žádané. Snažíme se mladé lidi pro techniku získat a kvalitně je připravit pro pracovní trh,“ uvedl Kroc. Podobných soutěží pořádá kraj několik, na jaře se například konala mezinárodní soutěž v konstrukci robotických vozítek, kde si čeští studenti poměřili síly s vrstevníky z Polska, Slovenska, Chorvatska a Německa. „Další ročník této mezinárodní soutěže se opět chystá na příští březen a studenti už dnes přemýšlejí, jak navrhnout a postavit co nejlepší vozítko, aby porazili zahraniční účastníky,“ řekl Kroc.

Cílem soutěže je porovnat odborné dovednosti mezi školami v Česku, rozšířit studentům znalosti v robotice a nabídnout jim nové podněty a inspirace. Důraz klade soutěž i na aspekty ekologické zátěže robotického vozítka. Z 22 týmů z Libereckého, Jihočeského, Jihomoravského, Pardubického a Plzeňského kraje a Prahy se na celkovém prvním místě umístili středoškoláci z plzeňské Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školky elektrotechnické před středoškoláky z Liberce a Znojma. Hodnotil se také design výrobku, kdy se posuzovala například originální kapotáž vozítka, ochrana elektroniky před vodou nebo zajímavé osvětlení. Porota hodnotila třeba i zručnost tvůrců vozítek, která závodila na čas v jízdě vymezenou dráhou, nesměla přitom rozlít vodu z kelímku, který převážela.

Soutěž kraj organizuje ve spolupráci se Západočeskou univerzitou a s Techmania Science Center.

Plzeň (ČTK)

Hlavní stránka