lupa x
user

Mladí vědci získají grant na skloubení kariéry a rodinného života

Mladí vědci získají grant na skloubení kariéry a rodinného života

16.12.2022

Redakce

Deset mladých vědců dostane pro rok 2023 Pamětní grant Martiny Roeselové, který podpoří skloubení jejich vědecké činnosti a rodičovství. Grant udělí Nadační fond IOCB Tech, a to v celkové částce 1,5 milionu korun. Každému vědci tedy připadne 150.000 korun, sdělil v tiskové zprávě Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, při kterém grant vznikl.

Mladí vědci získají grant na skloubení kariéry a rodinného života

Foto: Shutterstock

Smyslem grantu je umožnit postgraduálním studentům a začínajícím vědcům v oboru přírodních věd působit v kompetitivní vědě a zároveň poskytnout svým dětem v předškolním věku kvalitní péči. Podle předsedkyně správní rady fondu Barbary Eignerové nemá grant nahrazovat vládní agentury financující vědecké projekty, ale zaměřit se na hluchá místa v systému, jimž se institucionální podpora vyhýbá. Grant tak předchází tomu, aby vědci v začátcích své kariéry přišli o kontakt s vědou kvůli tomu, že musí upřednostnit péči o dítě.

Mezi oceněné patří například Dora Čertnerová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Vojtěch Hamala z Ústavu chemických procesů AV ČR nebo Karolína Lavičková z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Grant vznikl jako upomínka na mezinárodně uznávanou vědkyně působící v oboru fyzikální chemie Martinu Roeselovou (1965 až 2015), která během své kariéry vychovala tři děti. Roeselová prosazovala vytváření podmínek pro skloubení rodinného a pracovního života vědců.

Nadační fond IOCB Tech vznikl v roce 2022 při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Jeho účelem je podporovat rozvoj výzkumu, přenos nových poznatků do praxe a popularizaci vědy.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka