lupa x
user

Na počítače Apple loni v ČR nejvíc útočily programy s nevyžádanou reklamou

Na počítače Apple loni v ČR nejvíc útočily programy s nevyžádanou reklamou

11.01.2023 , Aktualizováno 10.01.2023

Redakce

Na počítače Apple s operačním systémem macOS loni v Česku nejvíce útočil program s nevyžádanou reklamou Adware Pirrit. V prosinci stál za přibližně 37 procenty případů. Druhou nejrozšířenější hrozbou byl adware pod označením Proxy.Agent s 15 procenty a třetí trojský kůň Downloader.Adload s 11 procenty. Uvedla to bezpečnostní firma Eset.

Na počítače Apple loni v ČR nejvíc útočily programy s nevyžádanou reklamou

Foto: Shutterstock 

Bezpečnostní experti ze společnosti Eset očekávají, že s ohledem na rostoucí počet uživatelů zařízení od společnosti Apple porostou i v následujícím roce útoky na platformu macOS, a to i v České republice.

„Podle aktuálně dostupných přehledů a statistik počet uživatelů zařízení od společnosti Apple stále roste a s nimi se přirozeně bude zvyšovat i počet útoků. Očekáváme, že příští rok uvidíme jak jednodušší útoky na uživatele platformy macOS, jako může být nedovolené těžení kryptoměn či krádeže citlivých informací, tak pokročilejší útoky na zranitelnosti operačního systému, za kterými stojí vlády a organizované skupiny,“ uvedl vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně Jiří Kropáč. „Již nyní se také objevují typy útoků prostřednictvím trojanizovaných aplikací nebo hacknuté klony softwarových balíků, které mohou stahovat a instalovat zadní vrátka, takzvaný backdoor, se schopnostmi vzdálené správy,“ řekl.

Přestože adware nepatří mezi nebezpečné škodlivé kódy a v mnoha případech jde o legitimní reklamy, které mají zajistit finanční příjem vývojářům bezplatných aplikací, i prostřednictvím agresivních reklamních bannerů se mohou šířit daleko nebezpečnější programy nebo podvody. Lidé si mohou často reklamní programy stáhnout sami v domnění, že stahují nějakou legitimní a známou aplikaci nebo hru. Mohou při vyhledávání například kliknout na sponzorovaný odkaz, jehož autory jsou ale útočníci. Jakmile je adware jednou přítomný v zařízení, je poměrně obtížné ho odhalit. Mezi varovné signály patří podle Esetu například výrazný pokles výkonu zařízení, velké množství vyskakovacích reklamních oken, která nejdou zavřít, nebo nové doplňky v internetovém prohlížeči.

Častým zdrojem adwaru bývají podle bezpečnostní firmy neoficiální obchody třetích stran či veřejná fóra. Na nich mohou uživatelé najít aplikace a hry zdarma či za výhodnou cenu v balících s jiným softwarem. Bezpečnostní specialisté opakovaně upozorňují, že by uživatelé měli stahovat aplikace a programy pouze z App Store.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka