lupa x
user

Půlminutový reklamní spot na Super Bowlu stál rekordních sedm milionů USD

Půlminutový reklamní spot na Super Bowlu stál rekordních sedm milionů USD

14.02.2023 , Aktualizováno 13.02.2023

Redakce

Cena půlminutového reklamního spotu na letošním finále ligy amerického fotbalu Super Bowl se vyšplhala na rekordních sedm milionů dolarů (více než 155 milionů Kč), informují americká média. Televizní společnost Fox uvedla, že za reklamu na této akci vybrala na tržbách rekordních zhruba 600 milionů dolarů. Finále se konalo v neděli.

Půlminutový reklamní spot na Super Bowlu stál rekordních sedm milionů USD

Foto: Shutterstock

Mezi inzerujícími podniky letos chyběly firmy z odvětví kryptoměn. Sponzorství vystoupení pak v poločase po firmě Pepsi převzala společnost Apple.

Velkými inzerenty byly mimo jiné značky alkoholu, například největší světový pivovar Anheuser-Busch, dále Heineken či francouzský výrobce koňaku Rémy Martin. Nechyběly reklamy na balené potraviny jako Doritos nebo M&M’s. Zastoupena byla i filmová studia, streamovací služby, automobilky či technologické společnosti.

Na letošním Super Bowlu však v porovnání s loňskem chyběly firmy z odvětví kryptoměn a digitálních aktiv. Loni si reklamu za miliony dolarů na finále NFL nakoupila čtveřice firem z tohoto odvětví. Po krachu americké kryptoměnové burzy FTX loni v listopadu a následujícím obvinění jejího zakladatele z trestných činů, mimo jiné z podvodu na investorech, však smlouvy na reklamy se společnostmi z tohoto segmentu padly.

S FTX byl spojen i hvězdný quarterback Tom Brady. Ten se svou bývalou ženou, brazilskou modelkou Gisele Bündchenovou, do firmy investoval přes 84 milionů dolarů. Pětačtyřicetiletý rozehrávač na začátku měsíce oznámil po 23. sezoně a zisku sedmi titulů odchod do sportovního důchodu. Brady společnost FTX také zaštítil loni v reklamě spolu s dalšími celebritami, jako byl baseballista David Ortiz nebo herec a producent Larry David.

Co se týče vystoupení v poločase, poprvé za desetiletí jej nesponzoroval nápojový gigant Pepsi. Štafetu převzala technologická společnost Apple, která s NFL uzavřela pětiletou smlouvu. Letos před diváky v pauze vystoupila superstar popu a stylu R&B Rihanna. Zástupci této barbadosko-americké zpěvačky po vystoupení oznámili, že je opět těhotná.

Glendale (USA) (ČTK)

Hlavní stránka