lupa x
user

Město vybralo zhotovitele oprav terasy Eliška. Projekt počítá i s uměleckým prvkem

Město vybralo zhotovitele oprav terasy Eliška. Projekt počítá i s uměleckým prvkem

16.02.2023

Redakce

Terasa Eliška nad garážemi s výhledem na Labe, most a lávku stojí před samotnou realizací oprav a revitalizace. Radní na svém prvním únorovém zasedání schválili uzavření smlouvy o dílo na stavební práce se společností REKOMONT, a. s.

Město vybralo zhotovitele oprav terasy Eliška.  Projekt počítá i s uměleckým prvkem

„Jedním z projektů města připravovaných v loňském roce pro letošní realizaci je oprava terasy Eliška, kterou zatéká do podzemních garáží. Při dodržení zákonných lhůt přistoupíme k podpisu smlouvy se zhotovitelem a následně k samotné realizaci během měsíce března, samozřejmě s ohledem na počasí. Suché počasí je podstatné o to více, že samotná realizace začne pracemi na hydroizolaci,“ uvedl starosta Ing. Tomáš Mach, Ph.D.

Zatékání do garáží a modernizace veřejného prostoru jsou hlavními důvody oprav terasy Eliška nad garážemi. Práce zahrnují mimo jiné kompletní výměnu pochůzné střechy podzemního podlaží bytového domu Eliška, která tvoří otevřený veřejný prostor s charakterem malého náměstí. Stavebními úpravami dojde k obnovení hydroizolační funkce této pochůzné střechy. Stávající dlážděné plochy nahradí v částech mozaika z šedých a bílých žulových kostek a velkoformátová dlažba. Stožárové lampy vyměníme za zápustná svítidla instalovaná v rovině dlažby.

Terasa se nachází v blízkosti školy, kaple, divadla a muzea, stane se tedy zároveň místem pro relaxaci. Procházející si odpočinou na vahadlových houpačkách, akupresurní reflexní cestě, osvěží se u pítka, přibyde více zeleně.

„Proměnou veřejného prostoru často řešíme praktický problém, neměli bychom však přitom zapomínat také na estetický pohled. Vzhled našeho okolí nás velmi ovlivňuje a formuje. Mělo by být tedy nejen funkční, ale také pohledné a inspirativní. O to se snažíme i na terase Eliška. Na její revitalizaci by mělo navázat ještě umístění dekorativního prvku podle návrhu autorky architektonické studie. Bude mít podobu velké leštěné koule, v níž se zrcadlí celý okolní prostor včetně kolemjdoucích,“ vysvětlila místostarostka Stanislava Tichá.

Radní schválili na doporučení hodnotící komise jako ekonomicky nejvhodnější nabídku firmy REKOMONT, a. s. v ceně díla 20 794 900 korun bez DPH. Trvání realizace předpokládáme do konce letošního roku. Na revitalizaci terasy během roku naváže oprava chodníků od Lávky k divadlu a do Tyršovy ulice. Případné dočasné uzavření lávky vyplyne z jednání se zhotovitelem a budeme o něm informovat.

Více v Projektech města: http://www.meu-nbk.cz/projekty/index.php?projekt=30

 

Hlavní stránka