lupa x
user

Česká firma Aers vyrábí bateriová úložiště z použitých baterií z elektromobilů

Česká firma Aers vyrábí bateriová úložiště z použitých baterií z elektromobilů

21.03.2023

Redakce

Česká společnost Aers ze skupiny Fenix vyrábí z použitých baterií z elektromobilů bateriová úložiště pro domácnosti s vlastními fotovoltaickými panely. Úložiště pojmenované HES má velikost běžné vysoké chladničky a kapacitu až 41 kilowatthodin (kWh), tedy čtyřikrát vyšší než běžné úložiště určené pro domácnost. Dnes to na veletrhu Amper řekl viceprezident Fenix Group Cyril Svozil. Většina bateriových úložišť nabízených v Česku pochází z Číny, jejich kapacita se obvykle pohybuje okolo deseti kWh. Zařízení od české firmy je podle Svozila nákladnější, ale nabízí čtyřnásobnou kapacitu.

Česká firma Aers vyrábí bateriová úložiště z použitých baterií z elektromobilů

Foto: Shutterstock

„Při přepočtu na uskladněnou kilowatthodinu ale cena vychází velmi podobně,“ uvedl Svozil. Firma podle něj nabízí řešení, které bateriím z elektromobilů dává nový život. Pro potřeby automobilů jsou jejich baterie silně předimenzované, baterie mají při využití v úložišti mnohem delší životnost než v elektromobilu,“ uvedl Svozil.

Na veletrhu Amper společnost představuje také své řešení pro průmyslové firmy. Zatím největší průmyslové úložiště tvoří dva přepravní kontejnery s kapacitou necelé tři megawatthodiny. „Naše průmyslové úložiště umí vykrývat špičku spotřeby a snižovat tak náklady a dokáže také zcela plynule kompenzovat mikrovýpadky v elektrické síti. Ty jsou v průmyslové výrobě velmi nepříjemné, protože sice trvají krátce, ale na několik vteřin zastaví všechny stroje v podniku. Náš systém ale v takovém případě naskočí ve zlomku vteřiny, takže stroje se nezastaví,“ doplnil.

Firma Aers vznikla jako dceřiná společnosti Fenix Group v roce 2016 a v Jeseníku v Olomouckém kraji a Blovicích na Plzeňsku vyvíjí a vyrábí bateriová úložiště pro fotovoltaické elektrárny .

Veletrh Amper trvá na brněnském výstavišti do čtvrtka, představuje novinky z elektrotechniky, energetiky, elektroniky či automatizace a digitalizace.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka