lupa x
user

RFE/RL spustilo pořad pro rusky hovořící obyvatele Litvy, Lotyšska a Estonska

RFE/RL spustilo pořad pro rusky hovořící obyvatele Litvy, Lotyšska a Estonska

22.03.2023

Redakce

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v úterý zahájilo vysílání nového pořadu, který je zaměřen na rusky mluvící obyvatelstvo Litvy, Lotyšska a Estonska. Stanice podle agentury DPA uvedla, že cílem vysílání je boj proti dezinformacím.

RFE/RL spustilo pořad pro rusky hovořící obyvatele Litvy, Lotyšska a Estonska

Foto: Shutterstock

„S pomocí tohoto pořadu chceme oslovit rusky mluvící obyvatelstvo v zemích Evropské unie a NATO a poskytnout mu objektivní zprávy,“ oznámilo RFE/RL dnes v lotyšské metropoli Rize. „Naším záměrem je pravdivě informovat příslušníky této silné menšiny o současných událostech,“ dodalo rádio.

Půlhodinový pořad by měl být vysílán živě od pondělí do pátku vždy od 17:00 místního času. Vznikat bude v redakci RFE/RL v Rize s podporou novinářů v Tallinnu a Vilniusu.

Jedním z prvních hostů ve studiu byl lotyšský prezident Egils Levits. „Pořad bude důležitou protiváhou ke lžím Kremlu o pobaltských státech a jejich demokratických institucích a hodnotách,“ uvedl v prohlášení šéf RFE/RL Jamie Fly.

Příslušníci ruskojazyčné menšiny v pobaltských státech mohli dříve sledovat vysílání ruské státní televize. Po vpádu Ruska na Ukrajinu Litva, Lotyšsko a Estonsko vysílání ruských televizních stanic zakázaly s odůvodněním, že šíří dezinformace a válečnou propagandu a podněcují nenávist, uvedla agentura DPA.

RFE/RL finančně podporují Spojené státy. Rádio vysílá v 27 jazycích ve 23 zemích, píše DPA. Nová pobočka v Rize byla zřízena nedávno v souvislosti se zákazem působení stanice v Rusku a s pronásledováním nezávislých médií v Bělorusku.

Riga (ČTK)

Hlavní stránka