lupa x
user

Ženu ze Zlínska zlákala reklama na investici, přišla téměř o milion korun

Ženu ze Zlínska zlákala reklama na investici, přišla téměř o milion korun

13.04.2023 , Aktualizováno 12.04.2023

Redakce

Šestapadesátiletá žena ze Zlínska přišla podle policie kvůli podvodu téměř o milion korun. Nechala se zlákat reklamou na sociální síti nabízející výhodné investování. Neznámému člověku, který se jí telefonicky ozval, následně umožnila přes nainstalovanou aplikaci vzdálený přístup do svého počítače, načež postupně přišla o peníze. Pachateli hrozí až osmileté vězení, sdělila dnes ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Ženu ze Zlínska zlákala reklama na investici, přišla téměř o milion korun

Foto: Shutterstock

Trestní oznámení týkající se případu přijali zlínští kriminalisté v úterý. Žena policistům podle Kozumplíkové tvrdila, že začátkem března viděla na sociální síti reklamu na investování do elektrické energie. „V prostředí sociální sítě se zaregistrovala jako zájemce a uvedla svoje telefonní číslo,“ uvedla mluvčí.

Následně ženě podle ní začala volat různá telefonní čísla. „Jeden z hovorů přijala. Na základě instrukcí si nainstalovala aplikaci AnyDesk, která umožňuje cizím lidem vzdálený přístup do jiného počítače a poslala nejprve necelých 5000 jako investici. Nato si nainstalovala další aplikaci a zřídila zahraniční účet pro investování. Na tomto účtu sledovala nárůst svých finančních prostředků, což ji utvrdilo v bezpečném investování,“ uvedla Kozumplíková.

Muž podle policie ženu přesvědčil, ať si vezme půjčku ve výši půl milionu korun, kterou za týden zhodnotí a peníze hned vybere. „To žena učinila a poté poslala ze svého dalšího účtu téměř 300.000 korun. Aby bylo možné peníze vybrat, bylo nutné zaslat dalších 135.000 korun. Muž ženu neustále přesvědčoval o tom, že jsou peníze na cestě. Žena mu už ale nevěřila a obrátila se na policii,“ doplnila mluvčí.

Pachatele nyní policie podezírá z podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Před obdobnými podvody policisté uživatele internetu dlouhodobě varují.

Zlín (ČTK)

Hlavní stránka