lupa x
user

Zakladatel čínské firmy Alibaba Jack Ma bude působit na univerzitě v Tokiu

Zakladatel čínské firmy Alibaba Jack Ma bude působit na univerzitě v Tokiu

02.05.2023 , Aktualizováno 01.05.2023

Redakce

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma dnes začal jako hostující profesor působit ve výzkumnému institutu Tokyo College, který spadá pod Tokijskou univerzitu. S odvoláním na oznámení školy o tom informoval britský list Financial Times (FT). Ma, který začínal jako učitel angličtiny, se bude zabývat projekty v oblasti udržitelného zemědělství a produkce potravin. Tento kdysi nejbohatší Číňan bude také pořádat semináře o podnikání. Smlouvu má do října.

Zakladatel čínské firmy Alibaba Jack Ma bude působit na univerzitě v Tokiu

Foto: Shutterstock

Podnikatel na konci roku 2020 veřejně kritizoval čínské regulační úřady a posléze téměř zmizel z veřejného života. V následujících letech regulační úřady zasáhly proti odvětvím, v nichž se Ma angažuje, od nemovitostí přes internetové platformy až po vzdělávání. Podle FT Jack Ma strávil většinu loňského roku v Tokiu.

Během posledních měsíců Peking v řadě veřejných prohlášení signalizoval, že regulační tažení v odvětví internetových firem skončilo. Snažil se tak obnovit důvěru investorů a podnikatelů.

Ma se letos v březnu vrátil do Číny a ve městě Chang-čou na východě země navštívil školu, kterou založil. Podpořil tehdy plány generálního ředitele Alibaba Group Daniela Zhanga na rozdělení skupiny do šesti hlavních divizí.

„Jack se po odchodu do důchodu už nepodílí na každodenním chodu společnosti, ale jeho názory mají stále váhu a vliv v zákulisí,“ uvedl bývalý manažer Alibaby a autor knihy o této společnosti Brian Wong.

Jack Ma firmu založil v roce 1999 a vybudoval z ní jednu z největších světových firem v oblasti elektronického obchodu. Ze společnosti se stáhl v roce 2019, pak se zaměřil na filantropii a vzdělávání. Minulý měsíc byl jmenován čestným profesorem na Hongkongské univerzitě. Jeho výzkum se tam bude soustředit na finance a zemědělství.

Podle aktuálního žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činí hodnota majetku Jacka Ma asi 33 miliard dolarů (708 miliard Kč). Je pátým nejbohatším Číňanem a 39. nejbohatším člověkem světa.

Tokio (ČTK)

Hlavní stránka