lupa x
user

Zlaté léto. Žlutý kov opět přepisuje historické tabulky

Zlaté léto. Žlutý kov opět přepisuje historické tabulky

20.08.2024

Redakce

Letošní rok zlatem doslova září a přepisuje historii – překonává jeden rekord za druhým, přičemž jeho růst nezpomaluje ani v letních měsících. Po dosažení nevídaných hodnot, kdy se cena zlata vyšplhala nad 2 500 USD za unci, se investoři stále více soustředí na vývoj, který má potenciál pokračovat i přes globální výzvy. Co žene zlato k novým výšinám a co lze očekávat dál? To shrnuje Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky.cz.

Zlaté léto. Žlutý kov opět přepisuje historické tabulky

Rok 2024 je na poli žlutého kovu rokem rekordů a razí si svou cestu ke zlatým výšinám, překonává jeden rekord za druhým a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit. Není to tak dávno, kdy zlato přepisovalo historické tabulky. V polovině července sešláplo pomyslný plynový pedál a vystřelilo na hodnotu bezmála 2 480 USD / Oz. Následně zlato zaznamenalo určité korekce a netrpělivě očekávalo na další průlom ve své dlouhé cestě.

A ten nastal nyní. Zlato si ve druhé polovině parného léta oddech nedává a nastavuje další historické rekordy. V pátek 16. srpna překonalo hranici 2 500 USD a dostalo se na úroveň cca 2 507 USD/ cca 57 560 Kč za unci. Ještě v pondělí 12. srpna byl žlutý kov na úrovni 2 426 USD, tedy cca 55 940 Kč za unci.

Faktorů ovlivňujících cenu zlata je mnoho a každý z nich hraje svou roli. Je důležité si uvědomit, že na poli žlutého kovu panuje období růstu, poklesu i stagnace, což bylo od začátku letošního roku možné sledovat.

V posledním únorovém týdnu dosáhlo zlato svého tříměsíčního maxima, aby začátkem března začalo pomalu šplhat vzhůru. Konec března přinesl první pokoření hranice 2 200 USD / Oz, aby začátkem dubna pokračovalo o dalších sto dolarů výše. Následně zlato zaznamenalo korekci, jeho hodnota klesla a ve druhé polovině května už uhánělo pro další rekordní hodnoty. Ty bylo možné zaznamenat např. ve čtvrtek 11. července, kdy se jeho cena vyhoupla přes úroveň 2 400 USD / Oz (přibližně 56 150 Kč). Hnacím motorem pro tento posun byla čtvrteční zpráva o červnové inflaci, kterou uveřejnilo americké ministerstvo práce.

Globální geopolitické problémy a potenciální ohniska nových hrozeb

Katalyzátory pro další dynamický vývoj jsou nastaveny na růstovou vlnu i přes mnoho globálních problémů. Mezi ty patří např. dlouhodobě očekávaná změna monetární politiky americké centrální banky FED směrem od přísné, restriktivní měnové politiky k expanzivní a uvolněné, což zahrnuje očekávané snižování sazeb. Tento obrat může výrazně podpořit růst ceny zlata. S tím souvisí i oslabování dolaru a klesající výnosy z dluhopisů, které činí zlato atraktivním investičním nástrojem. Globální geopolitické problémy a potenciální ohniska nových konfliktů a hrozeb po celém světě, které přispívají k rostoucí poptávce po zlatě jako bezpečném útočišti. Nákupy zlata ze strany centrálních bank, nehledě na vysokou spotřebitelskou poptávku na asijském trhu.

Dynamický růstový potenciál představuje také Indie, nejlidnatější země světa s mladou populací, což se může promítnout do rostoucí poptávky po zlatě, které je hluboce zakořeněno v jejich kultuře. Problém na trhu s realitami a v bankovním sektoru v Číně, stejně jako stárnoucí čínská populace. Zvyšující se globální zadlužení a postupný trend dedolarizace, obchodní války a nově vznikající či rozšiřující se uskupení zemí, jako je například rozšíření skupiny BRICS o dalších pět zemí v roce 2024, rovněž ovlivňují poptávku po zlatě.

Významné politické události, jako volba prezidenta USA, také hrají roli v dynamice trhu. Faktorů je mnoho, k tomu všemu mohou nastat neočekávané “Černé labutě”, které mohou významně ovlivnit trh se zlatem. Pro české investory je důležitý i vývoj české koruny, který může mít vliv na hodnotu jejich investic do zlata.

Je pouze otázkou času, kdy zlato pokoří další významné hranice a dosáhne nových rekordů.

Zdroj: PROTEXT

Hlavní stránka