lupa x
user

Stanovisko Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR k minimální mzdě, zaručené mzdě a k uzavírání kolektivních smluv vyššího stupně

Stanovisko Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR k minimální mzdě, zaručené mzdě a k uzavírání kolektivních smluv vyššího stupně

19.05.2023 , Aktualizováno 18.05.2023

Redakce

Stanovisko Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR k minimální mzdě, zaručené mzdě a k uzavírání kolektivních smluv vyššího stupně

Foto: Shutterstock

V současné době vypjatých diskuzí k „Ozdravnému balíčku“ a „Důchodové reformě“ se objevuje staronový problém, a to je minimální a zaručená mzda.

V současné době je minimální mzda stanovena od 1.  ledna 2023 na 17.300, – Kč, odbory by rády viděly MM vyšší o 1.200, – Kč již od července t.r.. Ministerstvo práce a sociálních věcí slovy Ing. Jurečky v souladu se stanoviskem KZPS také nevidí prostor k navyšování MM ještě v tomto roce; jádrem současných jednání je ale valorizační mechanizmus, který by na základě jasně dohodnutých a stanovených pravidel předvídatelně stanovoval výši MM.

Podnikatelé a zaměstnavatelé potřebují v předstihu vědět výši MM pro následující rok, vzhledem k uzavírání dodavatelsko- odběratelských vztahů kvůli nákladům na stanovení cen.

Pokusy o valorizační mechanismus zde již v minulosti byly, ale vždy ztroskotaly na neochotě některé z jednacích stran a zejména na tzv. koeficientu, tedy poměru mezi minimální mzdou a průměrnou mzdou. To je první úskalí. Tím dalším je, z čeho se bude MM propočítávat, zda to bude  průměrná mzda, nebo mediánová, mzda  ve vazbě na předchozí 1 nebo 2 roky, apod.

MPSV navrhuje navýšení MM do roku 2028 na 50 % průměrné mzdy s každoročním navyšováním o 2 %. Pro KZPS ČR je parametr 50 % příliš vysoký. Daný vzorec výpočtu a valorizace minimální mzdy je navíc stanoven na období 4 let a nelze ho v té době měnit, tj. MM tedy může růst i v době nepříznivého hospodářského vývoje. Navrhujeme proto v těchto 4 letech stanovit MM do maximální výše 45% k průměrné mzdě.

O těchto parametrech, jakož i o řešení zaručených mezd a podpoře kolektivního vyjednávání budeme v nejbližších dnech na MPSV jednat. První jednání k valorizačnímu mechanismu MM je svoláno MPSV na 1. června 2023.

Stanovisko zaměstnavatelů, členských svazů KZPS ČR, lze shrnout do několika bodů:

  • Kategoricky odmítáme navýšení MM v průběhu roku 2023
  • Předvídatelnost minimální mzdy stanovením koeficientu na další roky dle reálných možností a vývoje ekonomiky
  • Nepodporujeme vazbu na zaručené mzdy
  • Podporujeme KSVS, které přesněji vystihují místní a oborové podmínky a velikost firmy

Při všech jednáních o mzdách KZPS zdůrazňuje, že podporuje navyšování MM a zejména mezd jako takových, podle možností a ekonomických podmínek členských organizací a ve vazbě na produktivitu práce. I bez tlaku odborů, při současné situaci na trhu práce a celkovém nedostatku pracovníků v zájmu jejich udržení, se zaměstnavatelé snaží vytvořit pro své zaměstnance dobré mzdové podmínky včetně benefitů.

 

Hlavní stránka