lupa x
user

Lidé mohou pozorovat noční svítící oblaka, letos jsou zatím jen slabá

Lidé mohou pozorovat noční svítící oblaka, letos jsou zatím jen slabá

26.06.2023

Redakce

Lidé mají v těchto dnech šanci pozorovat na obloze takzvaná noční svítící oblaka. Působivý úkaz bývá na severní polokouli k vidění každoročně od poloviny května do poloviny srpna, nejčastěji se objevuje kolem letního slunovratu. Tento rok jsou ale podle pozorovatelů i meteorologů noční svítící oblaka viditelná zatím jen slabě.

Lidé mohou pozorovat noční svítící oblaka, letos jsou zatím jen slabá

Foto: Shutterstock

„Letošní sezona nočních svítících oblaků (NLC) je prozatím velmi ‚bídná‘. Včera (v sobotu) později večer nízko nad obzorem se ale slabé objevily,“ uvedl dnes na twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Lidé fotografie svítících oblaků ze sobotního pozdního večera sdíleli na sociálních sítích nebo na webu České astronomické společnosti věnovanému těmto nevšedním nebeským úkazům. Takzvané stříbřité mraky se objevily třeba na Lysé hoře.

Noční svítící oblaka se objevují zejména nad severním obzorem před nebo po půlnoci. Proti běžné oblačnosti, která se nachází ve výšce maximálně 15 kilometrů, jsou výrazně výš, kolem 80 kilometrů nad zemským povrchem. Vznikají nabalováním ledových krystalků na prachové částice, které v této výšce zanechal meteorický prach, sopečné erupce nebo i průmyslová činnost lidí. Led v této výšce se vytváří především reakcí atmosférického kyslíku s vodíkem pod vlivem slunečního záření, fotochemickým rozpadem metanu nebo z vody, která je do těchto výšek vynesena turbulencí. Noční oblaka přímo nesvítí, ale rozptylují záření ze Slunce, které se v té době nachází pod obzorem.

První oficiální záznam o pozorování svítících oblaků v českých zemích je z roku 1885, tehdy také začal program jejich sledování a podařilo se je také poprvé vyfotografovat, uvádějí na webu astronomové.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka