lupa x
user

Nizozemsko na popud USA omezilo vývoz některých polovodičových technologií

Nizozemsko na popud USA omezilo vývoz některých polovodičových technologií

03.07.2023

Redakce

Nizozemská vláda dnes oznámila nová pravidla omezující vývoz některých pokročilých polovodičových technologií. Informovala o tom agentura Reuters, která zároveň připomněla tlak Spojených států na spojence, aby omezili prodej těchto technologií do Číny. Oznámení nejmenuje ani Čínu, která je klíčovým nizozemským obchodním partnerem, ani významného dodavatele výrobců polovodičů, nizozemskou společnost ASML.

Nizozemsko na popud USA omezilo vývoz některých polovodičových technologií

Foto: Shutterstock 

Opatření se však patrně budou týkat jak ASML, tak Pekingu. Omezení vývozu těchto technologií je výsledkem dohody mezi Spojenými státy, Nizozemskem a Japonskem. Washington se snaží omezit schopnost Pekingu vyrábět vlastní čipy.

„K tomuto kroku jsme přistoupili v zájmu naší národní bezpečnosti,“ uvedla nizozemská ministryně obchodu Liesje Schreinemacherová. Dodala, že tato zařízení mohou mít vojenské využití. Opatření se podle ní bude týkat jen velmi omezeného počtu výrobků a společností.

Čínská vláda v reakci uvedla, že toto rozhodnutí „není v zájmu žádné strany“ a že bude mít dopad na výrobu čipů i na dodavatelské řetězce. Peking nesouhlasí s tím, že Washington „zneužívá kontroly vývozu“ a „používá různé záminky k tomu, aby získal a donutil ostatní země k uvalení technologické blokády na Čínu“, uvedla mluvčí čínské diplomacie Mao Ning.

Pravidla, která budou vyžadovat, aby firmy vyrábějící moderní zařízení pro výrobu čipů požádaly před jejich vývozem o licenci, vstoupí v platnost 1. září. Oznámení doprovází technický dokument, který upřesňuje, která zařízení budou vyžadovat licenci.

Nizozemská společnost ASML, která je klíčovým dodavatelem zařízení pro výrobce počítačových čipů, v reakci zopakovala, že v souvislosti se zavedením nových pravidel nebude měnit svůj finanční výhled. Zpřísnění pravidel tamní vláda avizovala už v březnu.

Licenci budou podle firmy ASML potřebovat některé její pokročilejší modely, které při výrobě čipů používají technologii hluboké ultrafialové (DUV) litografie. ASML nikdy do Číny nedodávala své nejpokročilejší stroje, které používají technologii extrémní ultrafialové (EUV) litografie.

Spojené státy loni v říjnu z důvodu národní bezpečnosti zavedly vývozní omezení na dodávky amerických přístrojů pro výrobu čipů do Číny od amerických společností, jako jsou Lam Research a Applied Materials. Čína tento krok odsoudila. Agentura Reuters ve čtvrtek uvedla, že Spojené státy mohou příští měsíc zavést další pravidla. Soupeření USA a Číny v oblasti čipů se týká zejména komponentů používaných u superpočítačů a umělé inteligence.

Tyto čipy vytvořily odvětví v hodnotě 500 miliard dolarů (bezmála 11 bilionů Kč), které se do roku 2030 podle odhadů zdvojnásobí. Předpokládá se, že ten, kdo ovládne dodavatelské řetězce, bude mít v rukou klíč k tomu, aby se stal bezkonkurenční supervelmocí, napsala BBC.

Amsterodam (ČTK)

Hlavní stránka