lupa x
user

Festival Ostrava Kamera Oko představí několik filmů ze světových festivalů

Festival Ostrava Kamera Oko představí několik filmů ze světových festivalů

25.09.2023 , Aktualizováno 24.09.2023

Redakce

Filmový festival Ostrava Kamera Oko představí od 15. do 19. listopadu v české premiéře několik filmů ze světových festivalů, například z Cannes. Patnáctý ročník jediného tuzemského festivalu, který se zaměřuje na práci kameramanů, nabídne také projekce s živým orchestrem, kameramanské debuty mladých tvůrců, grafický design ve filmovém průmyslu a představí ženy za kamerou. ČTK to dnes řekla ředitelka festivalu Gabriela Knýblová.

Festival Ostrava Kamera Oko představí několik filmů ze světových festivalů

Foto: Shutterstock

Projekce se uskuteční v několika ostravských sálech – v galerii Plato Ostrava, v Minikině, v kině Etáž v Dolních Vítkovicích i na dalších místech v Ostravě. „Patnácté OKO zahájí tuzemská premiéra rumunsko-českého filmu Zlý časy. Snímek bude součástí Oficiálního výběru, hlavní soutěžní sekce, která nabídne české premiéry filmů ze světových festivalů, například z Cannes,“ uvedla koordinátorka Zuzana Černá.

Letos bude v programu silně zastoupena latinskoamerická kinematografie. „Krátkometrážní soutěž pak představí krátké filmy pěti českých kameramanek a kameramanů. Dále připravujeme Industry program, do nějž spadá také nesoutěžní sekce Kameramanské debuty, přehlídka začínajících tvůrců, které v rámci festivalu kontinuálně sledujeme už od jejich studentských let,“ doplnila Černá.

Program věnovaný grafickému designu ve filmovém průmyslu a grafickému designu filmových plakátů připraví designér Bohdan Heblík. Na festivalu představí svou novou knihu Reflexe českého filmového plakátu. „Ženám ve filmovém průmyslu, a speciálně ženám kameramankám, se v rámci Ostrava Kamera Oko věnujeme dlouhodobě. Je proto zcela samozřejmé, že podporujeme novou platformu, která české kameramanky představuje veřejnosti,“ uvedla Knýblová.

Festival Ostrava Kamera Oko vznikl v roce 2009 jako součást kandidatury Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015. U jeho zrodu stál i filmový producent Čestmír Kopecký a prvního ročníku se jako host zúčastnila třeba ostravská rodačka, režisérka Věra Chytilová.

Ostrava  (ČTK)

Hlavní stránka