lupa x
user

Nejlepším seriálem je na festivalu Serial Killer letos Metoda Markovič: Hojer

Nejlepším seriálem je na festivalu Serial Killer letos Metoda Markovič: Hojer

25.09.2023 , Aktualizováno 23.09.2023

Redakce

Jako nejlepší seriál střední a východní Evropy letos ocenila porota na brněnském televizním festivalu Serial Killer dílo režiséra Pavla Soukupa s názvem Metoda Markovič: Hojer. Seriál rekonstruuje vyšetřování elitních policistů v Československu v 80. letech a diváky seznamuje s tématem psychologického profilování sériových vrahů, uvedla v tiskové zprávě organizátorka festivalu Kamila Zlatušková.

Nejlepším seriálem je na festivalu Serial Killer letos Metoda Markovič: Hojer

Foto: Shutterstock

„Tvůrci uchopili příběh legendy československé kriminalistiky Jiřího Markoviče s respektem k jeho osobě, práci a faktům. Eticky a talentovaně. Mimořádně se těším, až tento příběh uvidí diváci. Přinese jim poznání, jaké jsou zvyklí dostávat u těch nejlepších kriminálek na základě skutečných událostí,“ řekl ředitel vývoje TV Nova a Voyo Michal Reitler. Seriál má šest dílů a vypráví o dopadení a usvědčení jednoho z nejděsivějších sériových vrahů normalizačního Československa Ladislava Hojera.

Další cena, kterou pořadatelé udělili, se jmenuje Progressive Killer a dostává ji výjimečná osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem. Letos ji získal slovenský producent Peter Badač.

Cenu za nejlepší webseriál si letos od porotce a světového odborníka na tuto kategorii Joëla Bassageta odneslo dílo Lowbudget v režii Jana Musila. Ten hledal odpověď na to, jestli může neúspěšný filmař natočit vysněný film díky umělé inteligenci. „Vladimír Škultéty v hlavní roli tohoto českého webseriálu s nenapodobitelným humorem vypráví o tom, že když v sobě máte nekonečnou míru entuziasmu, nic není nemožné. Třeba natočit film bez hlavního herce za pomoci umělé inteligence,“ uvedla Zlatušková.

Šestý ročník festivalu Serial Killer během šesti dnů uvedl 40 seriálů z 19 zemí. Letošní zaměření festivalu na finskou seriálovou tvorbu přivedl do Česka také zástupce finských vysílatelů a velkou řadu dalších odborných hostů z celého světa.

Brno  (ČTK)

Hlavní stránka