lupa x
user

Zemědělci dostávají od státu jednu ránu za ranou

Zemědělci dostávají od státu jednu ránu za ranou

29.09.2023

Redakce

Ve Větrném Jeníkově nedaleko Jihlavy se ve středu uskutečnilo zasedání výboru a kontrolní komise Zemědělského svazu České republiky. Setkání se na pozvání předsedy svazu Martina Pýchy zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten především zmínil, že zemědělci žijí v dlouhodobé nejistotě a kroky státu tomuto významnému odvětví vůbec nepomáhají.

Zemědělci dostávají od státu jednu ránu za ranou

Foto: Shutterstock

„Zemědělství svaz České republiky, ale také Agrární komora České republiky jsou našimi blízkými partnery, a proto chci využívat všech příležitostí se zemědělci hovořit, a to i přesto, že se nechci stavět do role odborníka na zemědělství. Přesto jsem měl možnost a mám možnost navštěvovat zemědělské podniky v regionu a slyšet aktuální problémy. Vzpomínám si na jednání s předsedou ZD Sloupnice Jaroslavem Vaňousem z konce prosince 2021, kdy mne informoval o změnách ve strategickém plánu a dotační politice. Nedomníval jsem se, že k takovému zásahu do zemědělství může během několika málo týdnů od parlamentních voleb vůbec dojít,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bohužel těchto změn a rizik pro zemědělský sektor neustále narůstá a řadu z nich si děláme bohužel jako stát bez vlivu Evropské unie. S konsolidačním balíčkem přichází další nejistota a veřejnost, a to nejen ta zemědělská, se v úpravách nemá šanci vyznat. Velkým problémem je riziko většího zdanění zemědělské půdy, kdy je sice avizována možnost, aby obec zemědělcům daň u orné půdy snížila, ale osobně se domnívám, že se jedná pouze o přenesení zodpovědnosti ze strany státu na obce a k zásahům vůbec nemělo dojít. Osobně jsem dlouhodobě zklamaný z toho, jak se k našim zemědělcům přistupuje a jsem připravený nejen prostřednictvím Asociace krajů ČR, ale také prostřednictvím poslanců a senátorů zvolených v našem regionu pomoci,“ řekl hejtman Netolický.

Ten se v neděli zúčastnil společně se zemědělskými svazy debaty před krajskými dožínkami, kde bylo toto téma také velkým tématem. „Jsem rád, že nový ministr zemědělství přislíbil, že aktuální Strategický plán Společné zemědělské politiky bude vyhodnocen a může být také přehodnocen, což považuji za určitou naději a věřím, že tento slib bude dodržen,“ sdělil hejtman.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha především ocenil, že Pardubický kraj má dlouhodobě nastavenou dotační politiku, kterou podporuje provoz malých venkovských prodejen a v nich dokonce finančně motivuje provozovatele k rozšířené nabídce regionálních potravin.

http://www.pardubickykraj.cz/aktuality/122294/zemedelci-dostavaji-od-statu-jednu-ranu-za-ranou

Hlavní stránka