lupa x
user

Indická policie provedla razii v domech novinářů spojených s nezávislým portálem

Indická policie provedla razii v domech novinářů spojených s nezávislým portálem

03.10.2023

Redakce

Policie v indické metropoli Dillí dnes prohledala domy několika novinářů v souvislosti s vyšetřováním zpravodajského portálu NewsClick, který čelí podezření, že získal nelegální finanční podporu ze zahraničí. Portál tato obvinění odmítá a kritici označili razii za záměrný útok na svobodu slova, napsal zpravodajský server BBC News. Nezávislý zpravodajský portál NewsClick, který zahájil činnost v roce 2009, je známý kritikou vlády indického premiéra Naréndry Módího.

Indická policie provedla razii v domech novinářů spojených s nezávislým portálem

Foto: Shutterstock

Policie dnes zabavila novinářům notebooky a telefony a někteří byli odvedeni na policejní stanici k výslechu. Policisté dnes rovněž prohledali kancelář portálu NewsClick, který byl terčem razie již v roce 2021.

Do centra pozornosti se NewsClick znovu dostal letos v srpnu, když se v listu The New York Times objevila zpráva, podle níž zpravodajský portál dostal peníze od amerického milionáře Nevilla Roye Singhama, aby šířil „čínskou propagandu“. V polovině srpna bylo vůči portálu vzneseno obvinění, které NewsClick odmítl.

Od nástupu premiéra Módího k moci v roce 2014 se řada médií v Indii stala předmětem vyšetřování kvůli údajně nelegálnímu financování, což vyvolalo obavy ohledně svobody tisku v zemi.

V letošním roce indický finanční úřad nechal prohledat i kanceláře BBC. Stalo se tak několik týdnů poté, co britská stanice BBC odvysílala dokument, který poukazuje na kontroverzní roli premiéra Módího v protestech ve státě Gudžarát z roku 2002. Módí jako tehdejší předsedy vlády Gudžarátu podle kritiků proti nepokojům nijak nezakročil. Protesty si vyžádaly více než 1000 obětí, především mezi místními muslimy.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic zařadila letos Indii v žebříčku svobody médií na 161. místo na světě. Podle organizace se situace v zemi dále zhoršila.

Dillí  (ČTK)

Hlavní stránka