lupa x
user

Svět se dozví, kdo získá Nobelovu cenu za chemii

Svět se dozví, kdo získá Nobelovu cenu za chemii

04.10.2023

Redakce

Královská švédská akademie věd dnes krátce před polednem oznámí, kdo letos získal Nobelovu cenu za chemii. V této kategorii prestižní ocenění často uděluje několika vědcům, kteří se věnují výzkumu určitého tématu. Podle odborníků by mohlo být oceněno například sekvenování nové generace, jak se označují moderní metody sekvenování DNA umožňující rychlejší a levnější generování většího množství dat.

Svět se dozví, kdo získá Nobelovu cenu za chemii

Foto: Shutterstock

Společnost Clarivate, která předpovídá laureáty Nobelovy ceny na základě významného dopadu citací na výzkum, mezi favority zmiňuje také výzkumníky, kteří se zabývají genovým inženýrstvím či syntetickou biologií.

Loni Nobelovu cenu za chemii dostali Američané Carolyn Bertozziová a Barry Sharpless a také Dán Morten Meldal za revoluční způsob spojování molekul.

Udělování Nobelových cen probíhá každoročně ve stejném pořadí, kdy se jako první o ocenění v pondělí dozvědí laureáti ceny za lékařství, o den později se oznamují jména nositelů ceny za fyziku. Po oznámení cen za chemii následuje ocenění za literaturu, za mír a za ekonomii.

Slavnostní předání cen je plánované na 10. prosince, tedy na výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. S cenou se letos pojí odměna ve výši 11 milionů švédských korun (23 milionů Kč).

Stockholm (ČTK)

Hlavní stránka