lupa x
user

Na letošní festival Prix Bohemia Radio vybírali pořadatelé ze 136 příspěvků

Na letošní festival Prix Bohemia Radio vybírali pořadatelé ze 136 příspěvků

05.10.2023 , Aktualizováno 04.10.2023

Redakce

Na letošní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, který se uskuteční od 16. do 19. října v Olomouci, vybírali pořadatelé ze 136 soutěžních příspěvků, nejvíce v jeho historii. V kategoriích dokument, reportáž, drama a podcast bude soutěžit 35 příspěvků. Na festivalu kromě vyhlášení vítězných děl předají organizátoři Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře, do Síně slávy uvedou rozhlasovou osobnost a studentská porota rozhodne o Cenách studentů. Role čestného prezidenta se opět ujme herec Igor Bareš. Hostem festivalu bude zpěvačka Bára Basiková. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Na letošní festival Prix Bohemia Radio vybírali pořadatelé ze 136 příspěvků

Foto: Shutterstock

„Poslechové dny doplní řada akcí v podobě koncertů, debat či živých vysílání našich pořadů přímo z místa dění. Osobně bych doporučil navštívit představení Konec rudého člověka podle adaptace knihy laureátky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové nebo speciální program stanice ČRo Radiožurnál Sport, který vás zasvětí do tajů práce sportovních komentátorů,“ uvedl Zavoral.

Veřejné poslechy soutěžních děl doplní doprovodný program. Reportéři stanice ČRo Radiožurnál Sport Petr Kadeřábek, František Kuna a Tomáš Minarčík návštěvníkům festivalu přiblíží, co obnáší práce sportovního rozhlasového reportéra nebo nastíní zásadní rozdíly rozhlasového a televizního komentování. Návštěvníci si budou moci jejich práci vyzkoušet. Zpravodajský server Českého rozhlasu iRozhlas představí svůj osvětový projekt Ověřovna!, který vysvětluje a ověřuje nepravdivé informace, polopravdy nebo překroucená fakta.

Závěr druhého festivalového dne zpestří pražské Divadlo v Dlouhé představením Konec rudého člověka. Milovníci hudby se zase mohou zúčastnit koncertu Českého rozhlasu Jazz – 100 let jazzu, na kterém vystoupí Aid Kid & The Augmented Jazz Ensemble s elektronickým remixem nahrávek rozhlasového bigbandu propojeným s šesti špičkovými hráči jazzu.

Třetí festivalový den se uskuteční debata s odborníky o dokumentu v podcastové tvorbě. Nebude chybět ani populární Podcast Session a Radio Wave Live Session, kde se představí nový podcast s názvem VHSky: Těžko je smazat nebo pořad Kompot. Poslední festivalový den si pro nejmenší návštěvníky připravila stanice ČRo Rádio Junior divadelní představení Jak se (ne)dělá rádio. Program nabídne i prezentaci knihy Rozhlasto vydané u příležitosti 100. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, která představuje 100 rozhlasových let ve fotografiích, plakátech a dokumentech z Archivu ČRo.

Do letošního doprovodného programu festivalu Prix Bohemia Radio se zapojí Nadační fond Českého rozhlasu. Na Horní náměstí v Olomouci dorazí s Kavárnou POTMĚ, kde si návštěvníci budou moci vychutnat kávu či další oblíbené nápoje připravené zrakově postiženým personálem. Pobyt v kavárně jim zpříjemní mimo jiné projekt Digitální spisovatel: Al a literární díla. Podrobný program letošního ročníku Prix Bohemia Radio a další informace k festivalu jsou k dispozici na webu Prix Bohemia Radio.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka