lupa x
user

Už za měsíc se po celém Česku otevřou pasivní domy. Přijďte na návštěvu.

Už za měsíc se po celém Česku otevřou pasivní domy. Přijďte na návštěvu.

10.10.2023

Redakce

Co je pasivní dům?

Už za měsíc se po celém Česku otevřou pasivní domy. Přijďte na návštěvu.

Pasivní domy charakterizuje zdravé a komfortní vnitřní prostředí, extrémně nízké náklady na vytápění, stálý přívod čerstvého vzduchu, vysoká tepelná pohoda v místnosti a příjemné teploty v zimě i v létě – domy se nepřehřívají. Domy díky nízké potřebě energie využívají obnovitelné či alternativní zdroje a řízené větrání s rekuperací tepla. Roční potřeba tepla či chladu je 3x až 4x nižší než u běžné novostavby, investiční náklady přitom bývají podobné nebo jen mírně vyšší (5-10%). Může jít o dřevostavby i zděné domy. Protože pasivní domy splňují vysoké požadavky na energetickou náročnost, mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, které pomohou stavebníkům vícenáklady dofinancovat. Pasivní domy také ukazují cestu, jak adaptovat budovy na změnu klimatu a jak naplnit stále přísnější legislativní požadavky na nové budovy, které budou muset postupně dále snižovat emisní zátěž z vytápění i z celého svého životního cyklu.

Otevřené domy ve většině krajů

Otevřené pasivní domy najdete letos v Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji, dále v Kraji Vysočina a v Praze. Seznamy domů na webových stránkách Dny pasivních domů stále aktualizujeme.

Doprovodný program

Součástí Dnů pasivních domů je i doprovodný program. V Libereckém kraji v obci Koberovy, kde se nachází soubor 13 pasivních domů a vzdělávací středisko, začíná komentovaná prohlídka v sobotu 11. listopadu od 10 hodin.

V Jihomoravském kraji budou otevřené i tzv. potornádové domy v Hodoníně a v Hruškách. Můžete je navštívit v rámci hromadné prohlídky v sobotu 11. listopadu od 10 nebo 14 hodin.

Mezinárodní akce

Dny pasivních domů jsou mezinárodní akcí, do které se celosvětově zapojují stovky objektů v Německu, Rakousku, Belgii, USA nebo na Novém Zélandu. Více informací: https://passivehouse-international.org/index.php?page_id=262

Další zdroje

Většina otevřených domů je k dispozici i pro návštěvu médíi. Zkušenost majitele pasivního domu můžete shlédnout v tomto videu: Pasivní dům v Olšových Vratech – https://youtu.be/vUXQwWiWGD4

Kontakty:

Tomáš Vanický, senior konzultant, Centrum pasivního domu, tomas.vanicky@pasivnidomy.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

http://www.ceskenoviny.cz/tiskove/zpravy/uz-za-mesic-se-po-celem-cesku-otevrou-pasivni-domy-prijdte-na-navstevu/2424667

Zdroj: Protext

Hlavní stránka