lupa x
user

Britský list skončil s kreslířem kvůli údajně antisemitskému obrázku Netanjahua

Britský list skončil s kreslířem kvůli údajně antisemitskému obrázku Netanjahua

17.10.2023

Redakce

Britský list The Guardian po čtyřech desítkách let ukončil spolupráci se svým kreslířem Stevem Bellem kvůli karikatuře izraelského premiéra Benjamina Netanjhua, která je podle vedení deníku antisemitská. Bell se hájil tím, že kresba byla inspirována podobným obrázkem bývalého amerického prezidenta Lyndona Johnsona z doby vietnamské války a žádnou protižidovskou souvislost v ní neviděl. Propuštěn byl v době, kdy se židovská komunita v Británii obává možných útoků v souvislosti se situací na Blízkém východě. Informují o tom dnes britská média.

Britský list skončil s kreslířem kvůli údajně antisemitskému obrázku Netanjahua

Foto: Shutterstock

Bellova kresba reagující na vývoj po bezprecedentním útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael z předminulého týdne zpodobňuje Netanjahua, jak si v boxerských rukavicích skalpelem snaží na břiše vyříznout kus kůže ve tvaru Pásma Gazy. „Obyvatelé Gazy, teď vypadněte,“ říká na obrázku lídr židovského státu.

Vedení listu The Guardian však kresbu odmítlo otisknout, neboť v ní vidělo souvislost se Shakespearovou postavou židovského lichváře Shylocka. Ten ve hře Kupec benátský žádá dlužníka o vyříznutí libry masa z vlastního těla, pokud nesplatí včas dluh. Shylockova lakota je považována za jeden z nejznámějších antisemitských stereotypů v britské kultuře.

Bell webu stanice BBC řekl, že mu tento výklad nedává smysl a že na postavu není v jeho kresbě žádný odkaz. Vycházel prý spíše z karikatury někdejšího prezidenta USA Johnsona, který si prstem ukazuje na pooperační jizvu v podobě mapy Vietnamu.

The Guardian v prohlášení uvedl, že Bellova tvorba byla 40 let důležitou součástí deníku a že mu děkuje za odvedenou práci.

Veřejnoprávní stanice BBC připomněla, že kresba Netanjahua není prvním Bellovým dílem vzbuzujícím kontroverzní reakce. Před třemi lety zpodobnil tehdy nového lídra labouristů Keira Starmera, jak drží talíř s hlavou svého předchůdce Jeremyho Corbyna. Někteří lidé poukazovali na podobnost s biblickým výjevem dcery židovského krále Heroda Salomé, která dostala na podnose hlavu Jana Křtitele.

Londýn (ČTK)

Hlavní stránka