lupa x
user

Šéf ČT Souček chce do konce roku zadat audit finanční situace televize

Šéf ČT Souček chce do konce roku zadat audit finanční situace televize

19.10.2023 , Aktualizováno 18.10.2023

Redakce

Nový generální ředitel České televize Jan Souček chce do konce roku zadat forenzní audit finanční situace televize v posledních dvou až třech letech. Důvodem jsou mimo jiné zprávy v médiích o tom, že ČT je v dobré finanční kondici a nepotřebuje navýšit koncesionářský poplatek. Souček to uvedl na dnešním jednání Rady ČT.

Šéf ČT Souček chce do konce roku zadat audit finanční situace televize

Foto: Shutterstock

Na způsobu zadání auditu se chce Souček teprve dohodnout s managementem televize, žádná smlouva s auditorem podle něj zatím podepsána nebyla. Výsledky analýzy chce použít i pro diskusi o podle něj nutné reformě financování ČT.

Impulzem k auditu podle Součka byly informace od jeho předchůdce Petra Dvořáka v médiích, že ČT má na účtech dvě miliardy korun, se kterými může disponovat. Tím pak argumentovali zástupci komerčních médií ve svých výhradách k návrhu navýšení televizního poplatku ze stávajících 135 na 160 korun měsíčně. ČT má přinést ročně 1,3 až 1,5 miliardy korun ke stávajícímu sedmimiliardovému rozpočtu.

Podle Součka sice ČT na účtech zhruba dvě miliardy korun má, ale disponovat může zhruba 200 miliony korun, protože 700 milionů tvoří nevyčerpatelná rezerva, půl miliardy je předmětem sporu s finančním úřadem a další peníze už jsou vázané na plánované akce v dalším období.

Souček rovněž radu informoval o tom, že Dvořák po ČT požaduje doplacení ročního bonusu za rok 2020 ve výši 822.800 korun. Rada mu tehdy bonus snížila na 66 procent. Podle pozdějších analýz ale radní nerozhodli potřebnou většinou, a proto bylo snížení neplatné a generální ředitel měl nárok na plnou výši odměny. K požadavku si chce Souček nechat vypracovat právní stanovisko.

Nový generální ředitel se funkce ujal 1. října. Letos v červnu porazil ve volbě Dvořáka, který funkci zastával posledních 12 let.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka